Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Zadeva Toplarna se je tudi danes končala brez začetka glavne obravnave. Kangler in njegov zagovornik namreč znova zahtevata izločitev predsednice sodnega senata.

Zadeva Toplarna se vleče že več let, gre pa za eno od prvih v vrsti kazenskih ovadb, ki je bila zoper Kanglerja vložena še v času njegovega županovanja. Tožilstvo ga obtožuje, da naj bi leta 2008 z menjavo zemljišč občino oškodovali za 2 milijona evrov. Danes pa je Kangler s svojim zagovornikom znova zahteval izločitev sodnice Sonje Krajnc. To bi bila že tretja izločitev v tem procesu, ki jo obtoženi utemeljuje s tem, da je imela omenjena sodnica, ki je vodila tudi zadevo vedeževalka Ježovita, dostop do nezakonito pridobljenih prisluhov. "Sodnica je bila v eni drugi zadevi seznanjena z nekaterimi nezakonito pridobljenimi izsledki; in ker se je prav zaradi tega izločil že prejšnji sodnik, pričakujem, da se bo tudi ta sodnica, je povedal Franc Kangler.

O izločitvi sodnice bo zdaj odločal predsednik mariborskega okrajnega sodišča. Zato je naslednja obravnava preložena za nedoločen čas. Dodaten zaplet pri samem procesu pa je na današnji obravnavi navrgel tudi Kanglerjev zagovornik, poudaril je, da je bil obdolženi v času vložitve obtožnega predloga državni svetnik, zato bi moralo tožilstvo pridobiti dovoljenje Državnega sveta, kar pa naj ne bi bilo storjeno. Ob vsem tem pa Kangler s prstom kaže na tožilca, da je ta "iz obtožnice izločil letnico 2008 in s tem podaljšal zastaralni rok."

Kangler to vidi kot politični manever. Še to: današnje obravnave se je kot občan udeležil tudi aktualni župan Andrej Fištravec. Ta je po razpravi napovedal, da bo v primeru, če se izkaže, da je bila občina v tem menjalnem poslu res oškodovana, ta vložila tožbo.