Pri nenadnem srčnem zastoju začne teči bitka s časom, hitra pomoč je ključna. Vsaka minuta pomeni deset odstotkov manj možnosti za preživetje. V Sloveniji imamo razmeroma gosto mrežo avtomatskih defibrilatorjev, a se jih v praksi velika večina ljudi zaradi neznanja še zmeraj boji uporabljati. Vprašljivo je tudi vzdrževanje aparatov. Kar petina defibrilatorjev naj ne bi delovala. Nepopolne so tudi evidence, kje vse so nameščeni.

Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Atomatski defibrilatorji so namenjeni tako medicinskemu osebju kot laikom. Njegova uporaba je zelo preprosta. Pa ga znamo uporabljati? "Sem kar v dvomih, ne vem…. Navodila so notri, se odpre in mislim, da bi znala uporabljati…. Niti ne bi, ker po navadi te grejo potem tožit v Sloveniji, če si kakšno napako naredil…... Znanje prve pomoči je še iz časa, ko smo delali izpit za avto. Enkrat vmes smo ga sicer še službeno obnovili, ampak bom si upal priznati, da znanje kar peša," so povedali naši sogovorniki v anketi.

Prvi posredovalci so v praksi najpogosteje člani prostovoljnih gasilskih društev. Ti imajo v glavnem svoje aparate. Koliko jih je dostopnih širši javnosti, ni znano, saj so evidence precej pomanjkljive, ugotavlja prvi posredovalec Boštjan Čavničar: "Seveda, želeli bi si, da bi bilo to urejeno na nivoju države. Da bi vsak, ki bi kupil avtomatski defibrilator – da bi bilo z zakonodajo zapisano – da se vpiše v evidenco in da je potem to javno dostopno, da se vidi, kje so."

Ni pa tudi malo primerov, dodaja sogovornik, da so aparati nedostopni, ker so nameščeni v ustanovah, ki po koncu delovnega časa preprosto zaklenejo vrata. Kar petina defibrilatorjev naj ne bi delovala zaradi nepravilne namestitve in slabega vzdrževanja: "Vsaka baterija ima neko življenjsko dobo. Defibrilatorji, ki so nameščeni zunaj stavb, bi morali imeti pravilne omarice, se pravi, ogrevano/hladilno omarico, da se vzdržuje baterija in ravno v tem je največkrat težava." Tako da potem naprava ne deluje pravilno ali sploh ne deluje. Seveda pa še najboljša naprava brez človeškega znanja in posredovanja nič ne koristi. Zato je obnavljanje znanja iz temeljnih postopkov oživljanja še kako smiselno.