Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Obilno deževje s točo je minuli konec tedna v Pomurju in Podravju povzročilo mnoge težave in tudi poplave. Z razlivanjem so tokrat najbolj grozili hudourniki in potoki, ki so bili marsikje hudo zaraščeni. Čiščenje rastja in naplavin namreč med prvim marcem in prvim avgustom zaradi gnezdenja ptic in divjadi ni dovoljeno, primanjkuje pa tudi denarja.

Razlivanje vode manjših vodotokov ob nedavnih neurjih je povzročilo veliko škode na številnih stanovanjskih objektih. Najhuje je bilo ob potokih, ki tečejo skozi naselja. Zato se oškodovanci zdaj sprašujejo, kdo je za nastalo škodo odgovoren. Vodotoki naj bi bili preslabo vzdrževani, ker ni dovolj denarja. Ob tem pa se po besedah župana občine Hoče Slivnica Marka Soršaka dobički Holdinga Slovenske elektrare ne vračajo v Podravje, ampak so namenjeni elektrarnam na Savi.

Na Direkciji za vode pa trdijo, da pri tolikšni količini vode, kot ob tokratnem neurju tudi čiste struge ne bi pomagale. Ob tem vodja sektorja območja Drave Mateja Klaneček pritrjuje, da denarja za vzdrževanje ni dovolj. Je pa res, da ga je letos nekoliko več kot v preteklosti.

Veliko težavo pa prestavljajo tudi zakonske omejitve, ki jim zaradi gnezdenja ptic onemogočajo dela med 1. marcem in 1. avgustom. Kot pojasnjuje predstavnik izvajalca del VGP Drava Ptuj Rok Ferme: "Trava začne rasti že spomladi in zato bi mi morali prvo košnjo izvesti še pred poletjem."

Ob tem Ferme še predlaga, da bi zakon, ki omejuje čiščenje struge med gnezdenjem ptic, dopolnili z izjemami. Ornitolog Tomaž Jančar pa je prepričan, da ni težava v tem obdobju, ampak v organizaciji del. Ob tem pa še dodaja, da je ta čas za živali zelo pomemben, saj bi mladiči zaradi del v času gnezdenja skoraj zagotovo poginili.