Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob razpravi o razrešitvi direktorice Zavoda za turizem Maribor–Pohorje je mariborski župan Andrej Fištravec opozoril na problematiko financiranja zavoda. Sredstva od ustanovitve pred petimi leti prispeva le mariborska občina, občine soustanoviteljice Rače–Fram, Hoče–Slivnica in Starše pa naj ne bi prispevale niti centa, čeprav uveljavljajo vse odločevalske pravice. Direktorico sta v postopku razrešitve dve občini že podprli, v Staršah pa naj bi to storili prihodnji torek. Fištravec zdaj pričakuje, da bodo v 14. dneh zavodu povrnile več kot 1,2 milijona evrov, kolikor naj bi mu dolgovale.

A kot kaže, občine niso dolžne ničesar. Zaplet izhaja iz časa županovanja Franca Kanglerja, ko je prišlo do očitno slabo premišljenih sprememb statuta in odloka o ustanovitvi zavoda: pravice definirata podrobno, obveznosti pa ne, pravi nekdanji direktor in nekdanji predsednik sveta zavoda Milan Razdevšek:

"Mislim, da je znesek, ki je bil predstavljen v časopisu Večer, kar normalen. Nikjer pa ni nobenega dokumenta, niti v odloku, prav tako ni nobene medsebojne pogodbe, ki bi to definirala."

Župani manjših občin pravijo, da od zavoda nimajo veliko, so pa pripravljeni na spremembo.

"Določiti je treba deleže soustanoviteljstva in na podlagi tega urediti financiranje. Če vložimo tisoč evrov, pričakujemo, da se zadeve odvijajo tudi na ravni naše občine. Menim, da podobno razmišljajo tudi drugi župani," pojasnjuje župan občine Hoče–Slivnica Marko Soršak.

Direktorica Doris Urbančič Windisch pravi, da so občine vključene na podlagi lastnega interesa, da pa je bila komunikacija v preteklosti slaba. Zato je na občine poslala vprašalnike, na podlagi katerih želi snovati prihodnje aktivnosti.

"V prihodnosti se bo treba odkrito pogovoriti, kakšne so želje vsej sodelujočih. To bi se moralo čimprej izvesti na višji ravni, med župani," je prepričana.

Predlog sprememb financiranja je že v pripravi, natančneje pa bi opredelil pogoje financiranja in obveznosti zavoda do občin. V avstrijskem Gradcu so za takšen dogovor potrebovali sedem let, pri nas bi lahko ob vloženem trudu to dosegli prej, dodaja Windischeva.