Fitnes na prostem na Pobrežju, projekt participativnega proračuna. Foto: Mestna občina Maribor/mariborsodeluj.si
Fitnes na prostem na Pobrežju, projekt participativnega proračuna. Foto: Mestna občina Maribor/mariborsodeluj.si

Mariborska občina je pred koncem prvega cikla dveletnega participativnega proračuna začela priprave na novega. Financiranje bodo podvojili.

Občina naj bi do novembra dokončala skoraj vse projekte, razen birokratsko še neizvedljive revitalizacije Piramide. Pred izvedbo so tudi klavirski prehod, ki naj bi zaživel junija in kolesarski poligon v Malečniku ter plezalna stena, ki sta v fazi priprave projektne dokumentacije, zagotavljajo na občini.

"To želimo zdaj nadgraditi, kar potrjujemo s tem, da bom mestnemu svetu predlagal, da za prihodnje obdobje, ker bo spet dveletni projekt, zagotovimo 100 odstotkov več sredstev: torej iz pol milijona gremo na 1 milijon evrov," pravi župan Saša Arsenovič.

Najvišjo mejo financiranja posameznega projekta so z 20 tisočakov povečali na 30. Ker je lanska razdelitev mestnih četrti in krajevnih skupnosti v štiri skupine povzročila neenakomerno porazdeljenost projektov, jih bodo tokrat razdelili v pet. Povečati pa želijo tudi udeležbo, pravi vodja projekta Neva Pipan:

"Želeli bi vključiti vsaj 50 odstotkov več občanov, kot v prvem ciklu participativnega proračuna. Vemo, da jih je bilo takrat med 1700 in 1750, ki so glasovali, 330 pa je bilo predlaganih projektov. Nekateri so jih podali tudi več. Naslendji cilj pa je tudi, da za 50 odstotkov povečamo delež mladih."

Pri tem bodo pomagali tudi MKC Maribor, zavod PIP in Fundacija Prizma. Občani lahko projekte do 27. junija predlagajo na spletni strani mariborsodeluj.si , na občini in sedežih mestih četrti in krajevnih skupnosti.

Kako to storiti, se lahko poučijo na delavnicah vsak četrtek ob 18-ih. Prva bo že danes prek videokonference. Povezava je objavljena na občinski spletni strani: https://maribor.si/mestni-servis/finance/participiatvni-proracun/