Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborska Snaga je tudi v letu 2022 poslovala nad pričakovanji. Poslovodstvo pred obravnavo nadzornega sveta poslovnih številk ne želi razkriti, neuradno pa smo izvedeli, da je komunalno podjetje lani pridelalo več kot milijon evrov dobička. Del tega naj bi vrnili uporabnikom, kljub temu pa se bodo zneski na položnicah za odvoz odpadkov povišali.

Direktor Snage Franc Dover je pojasnil, da bo lanski dobiček višji od predvidenih 300 tisočakov, končne številke pa bodo znane sredi aprila, po revidiranem letnem poročilu in obravnavi nadzornikov. Je pa že zdaj zatrdil, da bodo del dobička vrnili uporabnikom, a podražitvi odvoza odpadkov se ne bo mogoče izogniti: »Za primer. Tam, kjer je tritedenski odvoz 120-litrske posode za mešane komunalne odpadke in pa za biološke odpadke in je danes cena okrog 14 evrov, bo cena okrog 15 oziroma 15 evrov in pol. Bo pa sočasno vračilo od 30 do 40 centov«. Napovedana višja cena je posledica naraščajočih stroškov, je še pojasnil direktor Snage, obenem pa je napovedal uspešno leto 2023. Pričakujejo namreč dobiček v višini 500 tisoč evrov.

Franc Dover je direktor mariborske Snage. Foto: Radio Maribor
Franc Dover je direktor mariborske Snage. Foto: Radio Maribor

V nadzornem svetu Snage le 5 članov

Kljub nekaterim odhodom kadrovskih težav nimajo, je pa od začetka februarja osiromašen nadzorni svet družbe. Po slabem mesecu od imenovanja je odstopno izjavo podala predstavnica manjšinskih lastnikov, vršilka dolžnosti direktorice občinske uprave v Miklavžu na Dravskem polju, Suzana Gomolj. Za to se je odločila, »ker v takšnih okoliščinah zakonito, strokovno in predvsem neodvisno delo ni mogoče«. O okoliščinah ni želela govoriti, novi predsednik nadzornikov Snage, mariborski svetnik Gibanja Svoboda Milan Lukić pa je v kratkem odzivu zapisal, da je situacija »zelo zakomplicirana«, za izjave pa za zdaj še prezgodaj.

Mariborska Snaga naj bi tudi poslovno leto 2022 končala s precejšnjim dobičkom