Študentje zdravstene nege lajšajo delo zaposlenim v UKC. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Študentje zdravstene nege lajšajo delo zaposlenim v UKC. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

V mariborskem univerzitetnem kliničnem centru so se zaradi precejšnjega kadrovskega pomanjkanja v zdravstveni negi odločili za projekt prostovoljstva za pomoč hospitaliziranim bolnikom in k sodelovanju povabili študente zdravstvene nege ter jih aktivno vključili v delovni proces.

Izkazalo se je, da so študentje zelo dragoceni, obenem pa se spoznavajo z delovnim okoljem, kjer se bodo, če bodo želeli, lahko tudi zaposlili, česar si želijo tudi zaposleni. ''Poleg tega, da se vključujejo v osnovno zdravstveno delo, so izjemno pomembni tudi v tistem času, ki ga namenijo komunikaciji z bolniki,'' pravi Mojca Dobnik, strokovna vodja zdravstvene nege samostojnih medicinskih oddelkov in klinik. V prihodnje si želijo še več študentov, saj ne le da prinašajo nove poglede in energijo, vključujejo jih tudi v delo na negovalnih oddelkih in intenzivni terapiji, kjer je veliko starejših in nepokretnih bolnikov.

Sicer pa je v mariborski bolnišnici zelo dobro zaživel tudi projekt prostovoljstva za pomoč hospitaliziranim bolnikom, ki je ravno za njih velika dodana vrednost. ''Takšni bolniki ne potrebujejo zgolj strokovne obravnave, temveč tudi človeka, ki mu prisluhne, za kar zdravstvenim delavcem zmanjkuje časa,'' še pravi doktorica Mojca Dobnik.

Zato bi v bolnišnici radi razširili tudi področje prostovoljstva. Ko se bo epidemija koronavirusa umirila, bodo znova pripravili tovrstne tečaje usposabljanja zanje, saj, še posej kadar smo bolni, potrebujemo človeško bližino in toplino.