Kmalu bodo končali gradnjo nove poslovilne dvorane na pobreškem pokopališču v Mariboru. Trenutno izvajajo zaključna gradbena dela, v prihodnjem mesecu bodo namestili še stavbno pohištvo.

Nekaj manj kot 300 kvadratnih metrov veliko poslovilno dvorano bodo odprli predvidoma junija, ob njej pa bodo tudi prostori za sprejem strank. Direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek izpostavlja, da bodo svojci tako dobili primeren prostor za dostojno slovo od pokojnikov: »Tako bodo lahko svojci zadnji sprevod ob pokojniku izpeljali v mnogo bolj intimnem vzdušju kot to zdaj omogočajo obstoječe mrliške vežice.«

Prvi del objekta so že postavili, namenjen bo skladiščnemu prostoru za cvetličarno in pisarnam. Na pokopališču Dobrava so k upepeljevalnici prizidali prostor, kamor bodo umestili četrto kremacijsko peč. Dobava te se je zaradi epidemije nekoliko zamaknila, razlaga direktorica Lidija Pliberšek: »Izdelujejo jo v tujini, samo investicijo bi morali izpeljati v maju ali juniju, zdaj pa jo bomo namestili najverjetneje julija oz. avgusta.« Zaradi epidemičnih razmer in siceršnjega naraščanja trenda žarnih pokopov bo nova kremacijska peč skrajšala čas od smrti pokojnika do pogreba na nekaj dni. Prizidek je stal 160 tisoč evrov, peč pa pol milijona.

V maju bodo končali širitev žarnih grobnih polj na pokopališču Dobrava, pripravljajo pa tudi razpis za postavitev novega žarnega zidu na pobreškem pokopališču.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal