Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Slovenski kmetje so ob 13-ih protestirali na več kot 20-ih krajih po državi, tudi v okolici Maribora. Več kot 30 se jih je s traktorji zbralo na polju v bližini mariborskega letališča, protestirali pa so predvsem zaradi okoljskih zahtev do kmetov.

Nove okoljske zahteve in omejitve, ki nastajajo na kmetijskih zemljiščih, vedno bolj onemogočajo kmetovanje, zato pridelovalci zahtevajo ponovno preučitev in zmanjšanje območij Natura 2000, je bilo slišati tudi na mariborskem protestu.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Kmet Anton Pleteršek: »Glede na skupno evropsko politiko bo šlo praktično za propad slovenskega kmetijstva. V območjih Natura 2000 in na vodovarstvenih območjih je okoli 65 odstotkov vseh zemljišč … zaradi okoljskih omejitev bo na tem območju konec kmetijstva.« Kmet Branko Falež dodaja: »Želimo, da ministrica v Bruslju zastopa naše interese, na pa da kot kurirka zgolj prenaša evropske direktive. Okoljevarstvenikom pa bi radi povedali, da se v nekoliko slabšem okolju da preživeti, brez hrane pa ne.« Pritrjuje jima tudi Marjan Kramberger, predsednik Kmetijske zadruge Ptuj, kritičen do načrta skupne kmetijske politike: »Slovenija ima že tako najmanj kmetijskih površin na prebivalca, z ukrepi, ki jih sprejemajo zdaj, pa bomo spet ob nekaj sto hektarjev kmetijskih zemljišč, na katerih hrane ne bo več mogoče pridelovati. Menim, da bo veliko kmetij zaradi tega moralo opustiti kmetovanje.«

Kmetje zato zahtevajo, da je prehranska varnost države prednostna naloga. Predstavnik Sindikata kmetov Slovenije Rado Lobnik je izpostavil še napovedane nove davke. Opozorili so še, da trenutna kmetijska politika z njimi ni usklajena in po njihovem mnenju vodi v zaraščanje obdelovalnih površin in opuščanje kmetovanja. Če jih vlada ne bo uslišala, bodo proteste zaostrovali.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal