Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Združenje mestnih občin Slovenije je izbralo 14 projektov za sofinanciranje v okviru mehanizma celostnih teritorialnih naložb Evropskega sklada za regionalni razvoj. Med izbranimi projekti je tudi celovita obnova Langerjeve vile, za katero bo mariborska občina – če bo projekt potrdilo tudi Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj – prejela nepovratnih 4,4 milijona evrov. Začela naj bi se konec letošnjega leta, končala pa leta 2026.

Mariborska občina je v prvi fazi obnove Langerjeve vile izvedla manjša rušitvena dela, z uspešno prijavo za sofinanciranje pa naj bi celovito obnovila dotrajan zgodovinski objekt, zaščiten kot spomenik lokalnega pomena. Obnova je vredna 4,75 milijona evrov, skoraj 94 odstotkov zneska bo nepovratnega denarja: »Namenska sredstva EU za EKP so 3,77 milijona evrov, sredstva proračuna Republike Slovenije pa nekaj več kot 666 tisoč evrov«, je pojasnila Sara Jagodič z mariborske občine. Občina mora zagotoviti 307 tisočakov lastnih proračunskih sredstev: «200 tisoč evrov bo zagotovljenih že v letošnjem proračunu, preostanek pa v letih 2025 in 2026«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Obnova naj bi trajala 13 mesecev, končana pa bo leta 2026

Konservatorski načrt obnove vile je že narejen, prav tako so po besedah Jagodičeve že pridobili gradbeno dovoljenje: »Z obnovo bomo začeli takoj po pridobljenih sofinancerskih sredstvih, predvidoma konec leta 2024. Trajala naj bi 13 mesecev; prenovil in statično saniral pa se bo ves objekt z rekonstrukcijo notranjih prostorov«. Slednji pa bodo po besedah občinske predstavnice za stike z javnostjo namenjeni za večnamensko uporabo: »Med drugim za delovanje Mestne četrti Koroška vrata. Predvidena je tudi večnamenska dvorana, razstavni prostor, pisarne za športne in kulturne organizacije ter restavracija oziroma kavarna«.

Nepovratna srestva tudi za projekte mestnih občin Ptuj, Slovenj Gradec in Murska Sobota

Kot rečeno, gre za enega od 14 projektov v mestnih občinah. Poleg obnove Langerjeve vile v Mariboru bodo s pomočjo nepovratnega denarja na Ptuju obnovili Mestno hišo in uredili Ulico heroja Lacka in Zelenikovo ulico, v Slovenj Gradcu bodo naredili prizidek k športni dvorani in uredili športni park, v Murski Soboti pa bodo prenovili Delavski in Sokolski dom.