mleko Foto:
mleko Foto:

V Sloveniji letno proizvedemo 620 milijonov litrov mleka; izvoz v Italijo, na Hrvaško in še v nekatere druge države predstavlja okoli 160 milijonov litrov. Eden od večjih akterjev na področju mlekarstva je tudi Mlekarska zadruga Ptuj, ki od kmetov letno odkupi okoli 65 milijonov litrov mleka.

Razmere v mlekarstvu so v tem času podobne kot v drugih gospodarskih panogah. V vsej Evropi, tudi v Sloveniji, imamo po eni strani povečanje proizvodnje in s tem presežke mleka, na drugi strani pa beležijo velik pritisk na predelovalce in na končni trg, ki se zmanjšuje: »zato imamo generalno vsi deležniki te verige precej težav, kako zagotoviti nemoteni tok blaga, odkup mleka, predelavo in seveda plasma na tržišče,« pravi direktor Mlekarske zadruge Ptuj Janko Petrovič.


Okoli 160 milijonov litrov letnega presežka mleka

V Sloveniji nastane okoli 160 milijonov litrov presežkov mleka letno. Za to količino pri nas ni prodajnih možnosti in jo je treba izvoziti, še dodaja Petrovič in zagotavlja, da v tem trenutku še obvladujejo situacijo.
Ob tem Petrovič dodaja, da je proizvodnja mleka zelo zahtevna gospodarska dejavnost, zadnjih nekaj let pa beleži trend upadanja števila pridelovalcev. Predvsem manjši se v tej panogi ne vidijo več in se usmerjajo v druge dejavnosti: »Pri nas usahne vsak dan ena kmetija. Tudi na območju, ki ga pokriva Ptujska mlekarska zadruga, se soočamo s tem trendom in tako na letnem nivoju ugasne okoli 50 kmetij.«

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Bo mlekarstvo znova v krizi?

Direktor ptujske Mlekarske zadruge še ocenjuje, da se bo zaradi letošnjega stanja mlekarstvo znova znašlo v podobni krizi, kot je bila leta 2016, tokrat sicer zaradi višje sile. Zaradi razmer se bodo spopadli z izrazitim padcem cen na celotnem evropskem trgu, epilog te zgodbe pa bo še izrazitejši upad števila kmetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo mleka.