Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborski kriminalisti danes opravljajo hišne preiskave v povezavi s preprodajo nedovoljenih snovi v športu, v katero naj bi bil vpleten tudi znani atletski trener. V pridržanju sta dve osebi. Domnevno je ena od njiju zaposlena v UKC Maribor, kjer naj bi odtujevala kemične substance in jih preprodajala za doping športnikov. Odzvali so se v Atletskem društvu Štajerska in potrdili, da sta oba domnevno osumljena njihova člana, a se po koncu reprezentančne kariere ukvarjata le še z rekreativnim športom.

V AD Štajerska so šokirani, da se je njihovo ime znašlo v povezavi s kriminalistično preiskavo nedovoljenih poživil v športu. "Res se nam ni sanjalo, kaj se dogaja. Želimo povedati, da se klub, trenerji, strokovni svet, upravni odbor ograjujejmo od teh dejanj. Imemo ničelno toleranco do dopinga," je povedala trenerka več selekcij v klubu Maja Bezjak. Dodaja, da klubski prostori niso bili predmet hišne preiskave, zaslišan ni bi nihče od trenerjev.

Kot je poročal Večer, naj bi bila preiskovanca Igor Šalamun, nekdanji reprezentant in trener vrhunskih atletov, ki danes vodi tekaško skupino odraslih rekreativcev, in član te skupine Boris Špes. Nobeden od njiju danes ni nedosegljiv, so povedali v AD Štajerska.

Zaradi zadeve se je že sestalo vodstvo društva. O nadaljnjih korakih predsednik AD Štajerska Darjan Murko: "Najprej bomo počakali, da organi pregona opravijo svoje delo, nato bomo oba poklicali na zagovor, sklicali izredno sejo upravnega odbora in disciplinsko komisijo, sledili bodo nadaljnji koraki."

Čeprav gre rekreativni šport, zadeva meče negativno luč na celotno društvo, priznava Murko in zagotavlja, da bodo sledili ukrepi, saj imajo do dopinga ničelno toleranco. Barve AD Štajerska so med drugim zastopale ali ga jih še vedno Daneja Grandovec, Sabina Veit in Sonja Roman. Zdaj imajo 150 športnikov, med njimi je veliko perspektivnih atletov.

V UKC Maribor so potrdili, da so kriminalisti pri njih opravljali hišno preiskavo, podrobnosti pa je pojasnil direktor Vojko Flis.