V Mariboru deluje spletni napovednik kulturnih dogodkov v občini: kultura.maribor.si. Do konca letošnjega leta bo zaživel v polnem obsegu, na občini pa že načrtujejo njegovo nadgradnjo. Zasnovali so ga sicer pred nekaj leti, v okviru projekta Maribor is the future.

Namen portala je obveščanje domače in v prihodnje tudi tuje javnosti o kulturnih dogodkih v mestu, da bi jih promovirali in povečali njihov obisk: »Portal upravlja mestna občina Maribor, vnašanje poteka na dva načina, ročno in prek obrazca,« pravi Aljoša Kirič iz urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor.

Vzpostavitev portala je plod sodelovanja nevladnih organizacij in urada in tudi v prihodnje si bodo složno prizadevali, da bodo portal razvijali glede na želje in potrebe kulturne sfere v Mariboru. Igor Unuk iz Galerije Unuk: »Imamo vpisanih 120 mestnih kulturnih organizacij, še letos pa bomo prišli do tega, da bo vključeval večino kulturnih dejavnikov v mestu.«

Vzpostavitev spletnega kulturnega napovednika pozdravljajo tudi ponudniki kulturnih prireditev. Boris Črnič iz Narodnega doma pravi: »Ideja portala je vsekakor zanimiva; omogoča, da ni potrebno hoditi od ene spletne strani do druge, da ugotoviš, kaj se v mestu dogaja.«

Portal pa bo zanimiv tako za obiskovalce kulturnih prireditev kot tudi za njihove organizatorje. Dogodke so sicer razdelili v osem sklopov: dogodke, delavnice, alternativo, javne objave, glasbo, gledališče, razstave in festivale, na spletni strani pa je dostop tudi do blogov, ki pričajo o razvoju portala.