Foto: V knjigarnah je tik pred potekom veljavnosti bonov 21 velika gneča. Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: V knjigarnah je tik pred potekom veljavnosti bonov 21 velika gneča. Radio Maribor/Vesna Martinec

Le še danes in jutri je mogoče unovčiti veljavne turistične bone in bone 21, ki jih je država namenila prebivalcem kot pomoč gospodarstvu ob epidemiji covida. Po podatkih Finančne uprave je neunovčenih za še okoli petino vrednosti bonov, a če je sklepati po gneči v zadnjih dneh na prodajnih mestih, kjer sprejemajo bone, bo v zadnjih dveh dneh porabljen precejšen delež doslej še neizkoriščenih bonov.

Lanske bone ljudje v zadnjih dneh množično unovčujejo v papirnicah in knjigarnah, tako za nakup šolskih učbenikov in delovnih zvezkov za prihodnje šolsko leto kot tudi za literaturo.

Pri nakupu vstopnic za Festival Lent je bilo doslej unovčenih več kot 140 bonov 21, sicer pa jih v Mariboru prav v zadnjih dneh veljavnosti mnogi unovčujejo tudi za rekreacijo. Kot pravi Ines Jerenec iz Fitnes centra Forma, je odziv ljudi velik, izkoriščajo pa jih predvsem za nakup trimesečnih kart

V zadnjih dneh se je povpraševanje po vozovnicah za Mariborsko Pohorje povečalo za kar 5-krat, pojasnjuje Marko Rataj: "V glavnem z boni kupujejo letne pohodniške vozovnice za krožnokabinsko žičnico, za bike park in tudi kakšno sezonsko smučarsko vozovnico."

Po podatkih Finančne uprave je bilo do minule nedelje unovčenih za okoli 82 odstotkov zneska vseh izdanih turističnih bonov in bonov 21 – največ slednjih je bilo porabljenih v gostinstvu.