Medtem ko vse podrobnosti glede mature še niso znane, pa si tako ravnatelji kot maturanti želijo, da bi lahko čim prej sedli v šolske klopi in končali priprave na maturo na klasičen način. Foto: BoBo
Medtem ko vse podrobnosti glede mature še niso znane, pa si tako ravnatelji kot maturanti želijo, da bi lahko čim prej sedli v šolske klopi in končali priprave na maturo na klasičen način. Foto: BoBo

Letošnja matura zagotovo bo, so odločeni pristojni. Odpoved zrelostnega izpita bi namreč povzročila preveč težav prevelikemu številu dijakov zaključnih letnikov, tako tistih, ki bodo opravljali splošno, kot tistih, ki bodo pristopili h poklicni maturi. Bo pa matura organizirana nekoliko drugače, kot prejšnja leta, morda bo prišlo tudi do vsebinskih sprememb. Medtem, ko vse podrobnosti še niso znane, pa si tako ravnatelji, kot maturanti želijo, da bi lahko čim prej sedli v šolske klopi in končali priprave na maturo na klasičen način.

Maturanti se že šest tednov na maturo pripravljajo na daljavo, zaradi česar po mnenju ravnatelja Druge gimnazije v Mariboru Ivana Lorenčiča prihaja do razlik tako med njimi, kot tudi generacij pred njimi: "Trenutno ti otroci tako dobro pripravljeni niso in tudi ne morejo biti, kar je popolnoma jasno zaradi učenja na daljavo, ki ima svoje specifike."

"Tukaj se jaz strinjam in si ne domišljam kaj drugače, vseeno pa mislim, da to glede na štiri leta snovi ne bo tako hudo," pa je prepričan direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc, ki pojasnjuje, zakaj je tako pomembno, da letos kljub pomislekom matura vseeno bo: "Nihče ne ve, kaj bi se zgodilo po odpovedani maturi in kakšne pritožbe bi bile, ko nekdo letos ne bi prišel na želeno fakulteto z omejitvijo vpisa."

Medtem pa je med dijaki največ negotovosti glede vrnitve v šolske klopi, pravi maturant Gašper Cvetič: "Ta neka pomanjkljivost v informacijah, kdaj, če in kako se sploh vrnemo v šolo." Pritrjuje mu tudi ravnatelj Ivan Lorenčič: "Najprej 4. maj, 11. maj, zdaj bo verjetno 18. maj, če bo, ali pa 25. maj. Preveč pozabljamo, da tisti, ki pa so neposredni udeleženci mature, na njih pa to deluje zelo stresno."

Na Državnem izpitnem centru se zelo trudijo, da bi maturantom omogočili povratek v šolo, a bo na končno odločitev treba počakati na dneve po prvem maju, pojasnjuje Darko Zupanc: "Državni izpitni center in jaz osebno nisem tisti, ki lahko javno dokončno povem, prizadevanja z naše strani pa so enormna."

Zaenkrat pa maturitetni roki, razen eseja iz slovenščine, ostajajo nespremenjeni, kot tudi datum, ko bodo znani rezultati mature.