Pravo Foto: Pixabay
Pravo Foto: Pixabay

Slovenski odvetniki vsako leto en dan brezplačno odprejo svoja vrata. Na današnji dan tako imenovanega 'pro bono' pravnega svetovanja je sodelovalo kar 500 odvetnikov, po izkušnjah mariborskih pa je vsako leto večji tudi odziv strank, ki potrebujejo brezplačen nasvet. S tem želijo pomagati zlasti tistim, ki zaradi finančne stiske sicer ne upajo prestopiti praga odvetniških pisarn.

Stranke so najpogosteje iskale nasvet s področja družinskega, dednega in delovnega prava. Sledi izvršilno, prekrškovno in kazensko pravo. Težave zaradi kazni iz tujine so tokrat prevladovale med obiskovalci odvetniške pisarne Slavka Vesenjaka: "Danes smo imeli izjemno veliko vprašanj zvezi s prometnimi prekrški in predvsem s položnicami, ki jih dobivajo iz tujine zaradi napačnega parkiranja."

Sicer pa so stiske, v katerih ljudje potrebujejo pravno pomoč, zelo različne. "Nekateri pridejo po kratek pravni nasvet ali presojo neke zadeve, nekateri s konkretnejšim problemom, pri čemer odvetnik ponudi nasvet, kako se lotiti pravnega reševanja zadeve, včasih pa pride stranka tudi s sodnim spisom in prosi za posvet v zvezi s postopkom na sodišču," pojasnjuje odvetnik Andrej Kac.

V današnji akciji je sodelovalo 41 mariborskih odvetnikov, kar je več kot lani. Socialno šibkim pa brezplačno pravno svetujejo tudi sicer, vse leto, poudarja predsednica mariborskega območnega zbora odvetnikov Renata Klančič, a ker imajo ljudje strah tako pred sodišči kot pred odvetniki in s povezanimi stroški, je tradicionalni dan pravne pomoči pro bono priložnost, da dosežejo tudi tiste, ki so tovrstne pomoči najbolj potrebni.