Foto: Radio Maribor/Petra Hercog ( Snaga )
Foto: Radio Maribor/Petra Hercog ( Snaga )
V Mariboru manj odpadne plastike in sveč
Foto: Radio Maribor/Petra Hercog ( Snaga )

V soboto bo po vsej državi potekal že tretja akcija Očistimo Slovenijo, na našem radiu pa bo te dni programski čas mineval v znamenju slogana Teden brez plastike. Količine odpadne plastične embalaže tudi v Mariboru predstavljajo velik problem, podobno velja za odpadne sveče, kot vse kaže pa ozaveščenost ljudi vse večja. Predstavnica Snage Petra Hercog izpostavlja, da so lani od januarja do septembra zbrali 2286 toč embalaže, »letošnji primerljivi rezultati pa kažejo, da smo zbrali za 400 ton embalaže manj kot lani«.

V Snagi trdijo, da ljudje v naravo mečejo predvsem nevarne odpadke, čeprav je plastičnega odpada manj pa Igor Kos z Inštituta Wcycle opozarja: »Plastične steklenice, ki so popularne predvsem za vodo in pa ostale pijače, razpadejo v do 450 letih v naravnem okolju. Problem je tudi, ker s tem počasnim razpadanjem to potem tudi prehaja s prehranskem verigo nazaj do nas.

Precejšen problem pa predstavljajo tudi odpadne sveče, vendar tudi v tem primeru direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek ugotavlja, da se je številke spreminjajo na bolje. » Leta 2010 smo zbrali 140 ton odpadnih sveč. Lani pa 101 tono, kar pomeni, da napredek je, saj se je količina odpadnih sveč v sedmih letih postopoma znižala za 40 ton«, je pojasnila Pliberškova. Ob tem pa vse obiskovalce pokopališč vnovič pozvala, da predvsem v dneh okrog Praznika vseh svetih prižgejo še kakšno svečo manj.