Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Mariborski svetniki so štiriletno sodelovanje sklenili spravljivo. V predvolilnemu času so pod streho spravili kar nekaj pomembnih projektov. Med drugim prijavo programa Marproma za kredit SID banke, gradnjo novih kolesarskih poti, Zdravstvene postaje Tezno in obnovo pomožnega nogometnega stadiona v Ljudskem vrtu.

Svetniki so uvodoma nadaljevali z 38. redno sejo, kjer so se kresala mnenja zgolj pri podatkih o izvrševanju proračuna v letošnjem polletju, saj je opozicija županu Fištravcu očitala, da dosedanja realizacija kaže, da je proračun 2018 težak kar 137 milijonov in pol evrov, prenapihnjen.

Precej bolj obsežna, 39. redna seja, je proti pričakovanjem potekala zelo gladko. Mestni svet je pri sprejemanju dnevnega reda naslednikom sicer prepustil odločanje o javno – zasebnem partnerstvu pri uvajanju sistema izposoje koles, vse ostale točke pa so potekale skorajda brez razprave. Izjema je bila le prijava podjetja Marprom za pridobivanje razvojnih sredstev SID banke, ki so jo sicer soglasno podprli, slišati je bilo le nekaj pomislekov, kako bo javno podjetje vračalo kredit v višini dobrih 20 milijonov evrov. V okviru vlaganj, ocenjenih na 25 milijonov evrov, nameravajo v javnem podjetju obnoviti žičniške naprave, odkupiti sektor Areh ter zgraditi vmesno postajo gondole, akumulacijsko jezero Videc in adrenalinski park na Stolpu.

Soglasje za gradnjo novih kolesarskih poti, Zdravstvene postaje Tezno in občinski odlok o nadomestilu za stavbno zemljišče

Svetniki so sprejeli tudi investicijske programe za gradnjo 50 kilometrov novih kolesarskih stez, ureditev dveh odsekov Dravske kolesarske poti v skupni dolžini 12,3 kilometra in gradnjo polnilnic za električne avtobuse. Potrdili so projekta ureditve pomožnega nogometnega igrišča na stadionu Ljudski vrt in gradnje nove Zdravstvene postaje na Teznu, ki bo občino stala 5,4 milijona, 970 tisoč evrov pa bo prispeval Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca. Graditi se bo začela julija 2019, v uporabo pa naj bi jo predali najkasneje septembra 2020.

Odhajajoči svetniki so v drugem branju potrdili tudi občinski odlok o nadomestilu za stavbno zemljišče, ki znižuje obremenitev gospodarstva, odmera nadomestila za stanovanjske prostore pa po novem ostaja enaka kot doslej.