Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor je v Pesnici pripravil že tradicionalne Lombergarjeve dneve – tridnevni posvet vinogradnikov, poljedelcev in sadjarjev. Na njem se pridelovalci in strokovnjaki seznanjajo z novostmi na področju kmetijske pridelave in izmenjujejo izkušnje, ki jih potrebujejo pri svojem delu.
Kako pridelovati kakovostno zelenjavo z dovolj visokim pridelkom, da bodo še konkurenčni, ob tem ko se srečujejo z zmanjševanjem sredstev za varstvo rastlin, so se spraševali zelenjadarji.
«Na voljo imamo še manj sredstev za varstvo rastlin, tudi ekoloških, kot jih imajo v drugih državah Evropske unije,« izpostavlja specialistka za zelenjadarstvo Miša Pušenjak. Ekstremni vremenski pojavi, daljša sušna obdobja in velika vremenska nihanja spremljajo največjo tovarno pod milim nebom v zadnjih letih. Doktor Mario Lešnik z mariborske kmetijske fakultete poudarja, da povsem brez fitofarmacevtskih sredstev v kmetijstvu ne bo šlo: »Vse več neurij poveča uporabo sredstev za varstvo rastlin, da lahko rastlinam potem pomagamo preživeti poškodbe. Vzorci klimatskih sprememb dejansko gredo v to smer, da bomo zaradi ekstremnih vremenskih pojavov morali uporabljati še več sredstev za varstvo rastlin.«

Sadjarji iščejo rešitve za preživetje

Globalni trg s sadjem in zelo neugodne vremenske razmere za pridelavo domačega sadja so v zadnjem desetletju glavni vzrok za čedalje manjšo konkurenčnost slovenskih sadjarjev, poudarja strokovnjak za sadjarstvo pri mariborskem Kmetijsko-gozdarskem zavodu Andrej Soršak, zato bo po njegovem treba kmalu poiskati rešitve, s katerimi bodo ohranili slovensko sadjarstvo vsaj na takšnem nivoju kot je sedaj: da se površine ne bodo več krčile in da bodo naši sadjarji dobili dostojno plačilo.
Vseh odgovorov Lombergarjevi dnevi seveda ne bodo dali, zagotovo pa bodo pokazali pot k reševanju nastalih razmer v panogi.