Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska občina je priredila spominsko slovesnost ob 30. obletnici Pekrskih dogodkov. Miren odpor civilistov proti Jugoslovanski ljudski armadi je predstavljal uvod v razglasitev neodvisnosti in osamosvojitveno vojno.

23. maja 1991 so jugoslovanski oklepniki obkolili učni center Teritorialne obrambe v Pekrah, kjer se je urila prva generacija nabornikov. Ti pa niso ostali sami, je povedal voditelj proslave, igralec Jure Ivanušič:

"Z njimi sta dve protidiverzantski enoti Teritorialne obrambe. Pridružijo se jim predstavniki mestnih oblasti. Tukaj je tudi odločna novinarka Radia Maribor Breda Čepe, ki v eter nemudoma pošlje naslednje sporočilo: 'Mariborčani, pravkar je bil izdan ukaz za napad na učni center. Pojdite na ulice in demonstrirajte.' In so šli."

Eden izmed njih, Josef Šimčik, je padel pod oklepnik in postal prva žrtev osamosvajanja. Streljanja ni bilo, na splošno miren razplet pa je spomenik razumu, dialogu, pogumu in domovinski zavesti, je povedala tedanja mariborska županja Magdalena Tovornik:

"Te dolgoletne sanje o samostojni Sloveniji živimo zdaj že 30 let. Dovolj, da se vprašam, ali je moja država postala takšna, kot je bila v sanjah moja domovina: prijazna do vseh, ki živimo v njej."

Predsednik republike Borut Pahor pa je spomnil na takratno povezanost in složnost in današnje širjenje nasprotovanj, izključevanj in nestrpnosti:

"Gotovo nismo v taki stiski in v tako usodnem razpotju, kot smo bili tedaj. Kljub temu pa bi bilo zrelo in odgovorno, če bi se trudili sodelovati tudi sedaj."

Volitve ne bodo spremenile ničesar, če ne bomo spremenili politične kulture, je prepričan.

Mariborski župan Saša Arsenovič pogum naših predhodnikov vidi v odzivu meščanov, odgovornih služb, protestniških dijakov in kulturnikov na pandemijo, ki ogroža življenja, razvoj in svobodo.