Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Magna je danes z ministrstva za okolje in prostor prejela odločbo o poskusnem obratovanju za obdobje enega leta. S tem naj bi imeli dovoljenje za zagon poskusnega obratovanja tovarne v Hočah. A znova se zapleta, v Magni so namreč prepričani, da s tem dovoljenjem proizvodnje ne morejo zagnati.

Poskusno obratovalno dovoljenje je izdano za 1 leto in je bilo izdano na podlagi tehničnega pregleda, ki je bil opravljen 26. in 27. novembra lani. Teoretično pa naj bi to dovoljenje Magni omogočilo, da začne s proizvodnjo. A znova se zapleta zaradi določil 69. člena v zakonu o varstvu okolja, ta namreč za obratovanje tovrstne naprave zahteva pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje.

Tako v Magni manever ministrstva za okolje in prostor sprejemajo z grenkobo, o zagonu lakirnice tako ne razmišljajo, saj bi s tem po njihovo kršili zakone, kar pa pravijo, da je nedopustno. Sicer pa je prav to začasno dovoljenje v preteklosti večkrat omenjal tudi Gorazd Marinček iz ROVO-a, ki še zmeraj pričakuje spremembo zakona Lex Magna oz. zakona o vodah. S tovrstno potezo države bi se v ROVO-u odpovedali možnosti pritožbe.

V ROVO so sicer na ministrstvo za gospodarstvo in ministrstvo za okolje in prostor pred nekaj dnevili naslovili pismo, v katerem predlagajo spremembo zakonodaje in hkrati pristojne pozivajo na skupni sestanek. Ta naj bi se po zagotovilih obeh ministrstev zgodil še ta teden.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat