Foto: Radio Maribor/Damjan Švarc © KID KIBLA.
Foto: Radio Maribor/Damjan Švarc © KID KIBLA.

Majski salon je razstava z najdaljšo tradicijo, pripravljajo jo namreč že od leta 1909 in predstavlja tradicionalno letno razstavo članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Razstavo so doslej le dvakrat pripravili izven Ljubljane, in sicer v Ajdovščini in lani v Kopru, letos pa so predstavitev sodobne likovne umetnosti umestili v veliko razstavišče Kibla Portal v Mariboru. Na 2.000 kvadratnih metrih je razstavljenih skoraj 700 likovnih del 220 umetnic in umetnikov, večinoma slovenskih.

» Letošnji Majski salon v Mariboru je doslej največja likovna razstava pri nas, je katedrala slovenske vizualne umetnosti«, pravi predsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov Zoran Poznič.

»Slovenska likovna umetnost je zelo kakovostna, pa tudi raznolika, smeri pa težko določimo, kar se kaže tudi na letošnjem salonu, ki zelo različna likovna dela združuje pod naslovom Modra črta – od renesanse do novih medijev«, pove kustosinja Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov Olga Butinar Čeh.

Majski salon v Mariboru tako ponuja klasična likovna dela različnih generacij in zvrsti, od slikarjev, grafikov, kiparjev, ilustratorjev do fotografov ter predstavnikov novomedijske umetnosti in sodobnih umetniških praks. Kuratorji razstave Aleksandra Kostič, Mojca Štuhec in Peter Tomaž Dobrila so se odločili, da umetniška dela ne izbirajo po strokovnih kriterij, temveč razstavijo dela vseh prijavljenih avtoric in avtorjev. »Razstavili sno jih tako, da se med seboj mešajo, postavljajo v medsebojne dialoge, nasprotovanja ali se povezujejo. Tako imamo modro, belo, sivo sobo, pa nečimerno sobo«, pove Dobrila.

Razstava ponuja vpogled v sodobno slovensko likovno umetnost, hkrati pa tudi svojstveno primerjavo z mednarodnim prostorom, saj so razstavljena dela iz kar šestnajstih držav. » Gre za v tujini živeče slovenske umetnike in tujce, ki so člani naših umetniških društev in sodelujejo na tokratni razstavi« dodaja Poznič. Majski salon sta v razstavišču Kibla Portal v Mariboru postavila Aleksandra Kostič in Borut Wenzel, ogledate pa si ga lahko do 13. julija.