Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Število potrošniških posojil se je od lanskega oktobra več kot prepolovilo, stanovanjskih pa je za 30 do 40 odstotkov manj. Razlog je ukrep Banke Slovenije, ki je poostril pravila za pridobitev kredita. Upad posojil se že pozna tudi na nepremičninskem trgu, ugotavljajo nepremičninski posredniki.

Manj odobrenih posojil se nekoliko že pozna pri številu kupoprodajnih poslov, ugotavlja predsednik Združenja družb za nepremičninsko posredovanje Branko Potočnik iz agencije Insa: "Nekaj naših strank je moralo odpovedati nakup, ker niso dobili financiranja. To se je zgodilo predvsem v zadnjih dveh mesecih lanskega leta, v novembru in decembru, torej ko je začel veljati ta ukrep Banke Slovenije."

Z letošnjim januarjem pa se je zaradi višje minimalne plače kreditna sposobnost še zmanjšala, saj mora posojilojemalcu ostati na računu več. To pa lahko privede do novega upada kupoprodajnih poslov, ocenjuje Danijel Angel Sauli iz nepremičninske agencije Atrium: "Že pred leti je občutnemu dvigu minimalne plače sledil precejšen padec transakcij nepremičnin."
Trg nepremičnin je v Mariboru lani sicer nekoliko narasel v primerjavi z letom prej. "Lahko rečemo, da je za nami uspešno leto in da je trg oživel tudi zaradi povečane ponudbe novogradenj, zaradi česar se je veliko gospodinjstev odločilo, da svojo staro nepremičnino zamenja za novo," dodaja Sauli.

Gradbeni zagon v Mariboru se bo nadaljeval tudi v prihodnjih letih, težav s prodajo pa zaradi omejitev pri kreditiranju investitorji ne pričakujejo in jih za zdaj ne občutijo, saj imajo kupci novogradenj povečini že finančno zaledje.

Rast cen nepremičnin se je v Mariboru po ugotovitvah Potočnika in Saulija ustavila, še naprej pa rastejo najemnine. Najemniških stanovanj močno primanjkuje, zato je še toliko bolj težko pričakovana investicija državnega Stanovanjskega sklada v 800 novih najemnih stanovanj v Mariboru.