Foto: BoBo/Bor Slana
Foto: BoBo/Bor Slana

Slovenija je bila danes deležna že drugega velikega informacijskega preboja v zadnjih dneh. Po potrditvi, da bo prvi mednarodni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca dobil sedež v Ljubljani, je bil danes v Mariboru zagnan še najhitrejši javni superračunalnik v Sloveniji. Ta pa je le prototip še veliko zmogljivejšega sistema, ki bo začel delovati prihodnje leto in naj bi predstavljal velik potencial za raziskave, razvoj in gospodarstvo v Sloveniji.

Prototipni superračunalnik HPC RIVR @UM, poimenovan Maister, bi lahko po računski moči primerjali s 5000 osebnimi računalniki. Gre pa za prvi del v sistemu nacionalnega superračunalniškega sistema, ki bo vzpostavljen prihodnje leto. Osrednji računalnik pa bo imenovan Vega in bi ga lahko primerjali z 250 000 osebnimi računalniki. To pa ga bo uvrščalo med 20 do 40 najhitrejših superračunalnikov na svetu.

Simbolični zagon računalnika HPC RIVR @UM

S tako hitrim računalniškim sistemom, kot se vzpostavlja v Mariboru oz. Sloveniji, po besedah premierja Marjana Šarca delamo ogromen korak na področju razvoja informacijskih sistemov. Tovrsten računalnik pa predstavlja tudi veliko priložnost na področju raziskav, razvoja in gospodarstva. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek dodaja, da v Sloveniji s tovrstnimi projekti prehajamo iz komercializacije mišic na komercializacijo možganov.

Ob tem je to tudi velik mednarodni dosežek. Rektor mariborske univerze Zdravko Kačič pojasnjuje, da se bo računalnik, lahko vključeval v evropske superračunalniške sisteme, kar nas postavlja ob bok najmočnejših držav na področju superračunalnikov. Znotraj Evrope se bo namreč slovenski računalnik uvrščal med 10 najhitrejših.

Večji del naložbe je financirana z evropskimi sredstvi

Skupna investicija v nacionalni superračunalniški sistem, je vredna približno 20 milijonov evrov. Od tega je bilo približno 80 odstotkov sredstev pridobljenih iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Še nekaj podatkov o moči računalnikov

  • Zmogljivost računanika Majster je 244 TeraFLOPS in ima 4.256 procesorkih jeder. Grafičnih procesorkih enot ima 122.952.
  • Zmogljivost računalnika Vega je 10 PetaFLOPS in ima prek 100.000 procesorkih jeder. Grafičnih procesorskih enot pa ima prek 600.000.
1 FLOP je merska enota za računalniško zmogljivost in predstavlja eno matematično operacijo v sekuni. Primer: 2+2=4.
1000.000.000 FLOPS = 1 GigaFLOPS
1000 GigaFLOP = 1 TeraFLOPS
1000 TeraFLOPS = 1 PetaFLOPS