Foto: Radio Maribor/Brigita Mohorič
Foto: Radio Maribor/Brigita Mohorič

Društvo likovnih umetnikov Maribor je v luči 100. obletnice organiziranega delovanja likovne umetnosti v Mariboru, jubilej bodo praznovali drugo leto, pripravilo okroglo mizo z naslovom Prostori za ustvarjalce. Pomanjkanje delovnih in drugih prostorov za likovne ustvarjalce je namreč v Mariboru že dolgo velik problem, ki ga mestne oblasti ne rešujejo.

Pomanjkanje delovnih in produkcijskih ateljejev, depojev in bivalnih prostorov za likovne in druge ustvarjalce traja je v Mariboru prisotno že več desetletij, je bila ostra gostja omizja kiparka Metka Kavčič. "In da so druge stvari popolnoma neurejene, tudi glede izgubljanja ateljejev, da o novih ateljejih skorajda na moremo razmišljati, pravzaprav delamo korake nazaj."

Osem ateljejev namenja Mestna občina Maribor slikarjem, kiparjem, kar kaže, kako je likovna umetnost v mestu prezrta. Kipar Marijan Mirt pravi: "Sem se enkrat preizkušal v Sizifovem delu in skušal pridobiti atelje v mestu, vendar sem se kot žogica vrtel med uradi in mi ni uspelo". V Ljubljani so problem uspešno rešili, je prisotne na omizju opogumila Jerneja Batič z ljubljanskega oddelka za kulturo. Občina je zagotovila 53 delovnih ateljejev, pa še 100 produkcijskih in 6 bivalnih.

Umetniki se za atelje potegujejo na javnem razpisu vsakih pet let, najemnine ne plačujejo, en občinski oddelek skrbi za vse javne kulturne prostore. "Županu bomo predlagali, da Maribor po vzoru Ljubljane uredi problem delovnih prostorov za umetnike, tudi z drugih področjih," je dejal predsednik Društva likovnih umetnikov Maribor Vojko Pogačar in predstavil še eno rešitev, ki jo je navdihnil general Rudolf Maister, pobudnik likovnega ustvarjanja v Mariboru.

Pogačar namreč meni, da bi lahko v Mariboru uredili depoje, ki predstavljajo velik problem tudi za muzeje in galerije, v vojašnicah. Vojko Pogačar pravi: "Tako bi povezali kulturo in vojsko, ki bi znala vse depojske probleme rešiti v enem zamahu in hkrati artefakte in s tem reševala kulturno dediščino."

Da Maribor zavzeto išče rešitve na tem področju, je zbranim na omizju potrdil Daniel Sajko z občinskega urada za kulturo.