Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

Mariborska občina je predstavila prenovljeno platformo Izboljšajmo Maribor - komunikacijsko orodje, ki je bilo vzpostavljeno leta 2013. Občani so ga relativno dobro sprejeli, nova platforma pa prinaša več novosti.

Zanima me, moti me in imam idejo so podstrani, ki uporabnike, občane Maribora in tudi okoličane čakajo na prvi strani prenovljene platforme Izboljšajmo Maribor.

Po navedbah mariborske občine je spletna stran predvsem prijaznejša za upravljavce v zaledju kot tudi za uporabnike. Predlogi se bodo namreč izrisali na zemljevidu, omogočeno bo tudi nalaganje datotek. Ob tem vodja projekta Neva Pipan dodaja: »Velikokrat se nam je zgodilo, da ni bilo možno dodati fotografije, kako izgleda rešena pobuda. Zdaj ta možnost obstaja. Gre za platformo za oddajo pobud in hkrati za orodje za upravljanje s pobudami v zalednem delu. Iz vidika uradov, ki obravnavajo pobude, je omogočena veliko lažja sledljivost.« Uporabniki bodo prejeli odgovor v petnajstih dneh. Pobudo bodo lahko oddali z lastnim ali uporabniškim imenom.

Na portal Izboljšajmo Maribor, ki je rezultat sodelovanja mariborske občine s Fundacijo Prizma, je od začetka delovanja, torej v devetih letih, prispelo okrog 2500 pobud. Največ jih je bilo s področja komunale, razlaga Pipanova: »Bodisi promet bodisi komunalne storitve, tako da smo ta sektor vseeno razdelili na tri različna področja, ker izhajamo iz tega, da občan ne ve, kako delujejo službe MOM. Zato smo v zalednem delu, ki pobudo, če ni pravilno umeščena, pošljemo na ustrezen urad.«

Fundacija Prizma je za spletni platformi »Čuj, sodeluj« in »Izboljšajmo Maribor« v zadnjih dveh letih namenila 54 tisoč evrov evropskih in 9.500 evrov lastnih sredstev. Odprtokodna platforma se sicer uporablja v 35-ih državah, 135 organizacijah in ima več kot 90 milijonov uporabnikov.