Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mariborska občina je na 3-dnevni elektronski javni dražbi, končala se je včeraj, prodala 9 od 16-ih neobnovljenih stanovanj, ki jih ima v solasti z drugimi občinami ustanoviteljicami Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor. Čeprav so upali na polni izkupiček, to je dobrih 900 tisoč evrov, so z iztrženimi 550 tisočaki zadovoljni.

Prodali so stanovanja na Glavnem trgu, dve v Smetanovi ulici, eno v Valvasorjevi in štiri v Ulici kneza Koclja ter sobo v Trubarjevi. Darko Lorenčič iz Urada za gospodarske dejavnosti mariborske občine pravi, da občina tovrstne nepremičnine, ki predstavljajo prevelik vložek za obnovo, načrtuje za prodajo. »Trenutek za prodajo je zdaj zelo primeren,« izpostavlja Lorenčič. Zato bodo predvidoma do konca meseca ali v začetku oktobra za neprodana stanovanja objavili novo dražbo, izkupiček pa namenili investicijam.

Da je zdaj pravi čas za tovrstno prodajo, govorijo številke. Stanovanjske nepremičnine so se namreč spomladi podražile za 4 odstotke in pol, kar je največ po letu 2011, tudi skupna vrednost prodanih stanovanj je najvišja doslej. Kot pravi direktor nepremičninske agencije Insa Branko Potočnik, je povpraševanje veliko, ponudbe pa malo: »Moramo se zavedati, da so nekateri dobivali velike dodatke, ni se veliko trošilo, potovanja so bila onemogočena, zato se je pri nekaterih nabralo precej denarja. Potrebno je upoštevati še nizke obrestne mere, financiranje je ugodno. Rešitev, če imaš preveč denarja, je naložba v nepremičnine,« pojasnjuje Potočnik. Dodaja, da so na skok cen na Štajerskem vplivali tudi kupci iz osrednje Slovenije, saj so tam cene še zmeraj precej višje kot v Mariboru, zato tu kupujejo stanovanja in jih dajejo v donosen najem. Potočnik pričakuje ustalitev cen, a meni, da če ne bo gospodarskih pretresov, padca cen ne bo.