Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mariborska Snaga je začela aktivnosti v sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki poteka vsako leto novembra. Po zadnjih podatkih v Evropi proizvedemo povprečno več kot 160 kg odpadne embalaže na prebivalca. Vsako leto je v oceanih pristane več kot 8 milijonov ton, vsako minuto pa na svetu porabimo več kot milijon plastičnih vrečk. Zato bodo tokrat svetovali, kako lahko porabo embalaže zmanjšamo.

Ob zmanjševanju uporabe embalaže je zelo pomembno tudi pravilno ločevanje, pravi strokovna sodelavka mariborske Snage Lara Lizzi:

"Uporabniki še vedno povezujejo, da je posoda z rumenim pokrovom posoda za plastiko. To ne drži, saj je to posoda za odpadno embalažo. Predmeti, kot so igrače in drugi plastični izdelki, ne sodijo v rumeno posodo in rumeno vrečo."

Snaga ta teden opravlja nadzore rumenih vreč in zabojnikov za embalažo, katerih namen ni kaznovanje, ampak svetovanje. Najprej so obiskali Tezno in Miklavž:

"Z rezultati smo zelo zadovoljni. Uporabniki, kjer smo pregledovali, so pravilno ločevali odpadke, zato so v večini dobili pohvalo. Napake, ki smo jih opazili, pa so nepravilno oddana kartonska embalaža in kakšni papirčki. Upamo, da se bo tudi to izboljšalo."

Tudi sicer se ozaveščenost občanov izboljšuje, opažajo v Snagi, in svetujejo, da lahko količino embalaže zmanjšamo tudi z učinkovitejšim nakupovanjem. Eden od nasvetov je, da ne nakupujemo lačni:

"Mogoče se moramo v trgovini vprašati, če sploh potrebujemo neko stvar. Pripravimo si lahko nakupovalni seznam. Pogosto nas zavedejo tudi akcije "1+1 gratis", kjer potem kopičimo stvari, ki jih sploh ne potrebujemo. Tudi zdaj, ko se bližajo predbožični nakupi, vsi nekoliko podivjamo, tako da svetujemo bolj ekološko usmerjena darila."

Mariborska Snaga bo v četrtek prikazala v Borovi vasi sortirni pregled zabojnika za embalažo. Vabijo pa tudi K sodelovanju v nagradnem kvizu na njihovem profilu omrežja Facebook.