Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zveza prijateljev mladine Maribor je včeraj začela zbirati prijave za letovanje otrok v Poreču in na Pohorju, medtem ko je mariborski Rdeči križ že zbral okoli 200 prijav za letovanje v Punatu. Pri obeh organizacijah poudarjajo, da bodo letovanja izvedli prilagojeno epidemičnim razmeram.

Pri Zvezi prijateljev mladine Maribor upajo, da bodo letos lahko peljali v obmorski Poreč in na Mariborsko Pohorje okoli 1500 otrok od 6. do 17. leta, prijave pa zbirajo do zapolnitve prostih mest. Marina Škrubej iz ZPM-a pravi, da bodo pri letovanjih, podobno kot lani, upoštevali vse protikoronske ukrepe; skupine otrok bodo manjše, prevozi do lokacij pa prilagojeni: »Letos sta najbolj pogosti vprašanji testiranja in cepljenja. Razmeram in ukrepom tako v Sloveniji kot na Hrvaškem se bomo sproti prilagajali, tudi kar se prestopa meje tiče.« Na morje bodo odšli v šestih 11-dnevnih izmenah, zadnja bo 14. Za letovanje na Pohorju sta na voljo dve izmeni, in sicer julija in avgusta.

V mariborskem Rdečem križu, kjer lani zaradi epidemije letovanja niso izvedli, računajo na to, da bo v Punat v šestih izmenah odšlo okoli 900 otrok. Direktor mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek pravi, da so na zbiranje prijav opozorili že v začetku leta, doslej so jih zbrali okoli 200: »Peljati želimo vse, od predšolskih otrok do otrok s posebnimi potrebami. Želimo organizirati šest izmen, ob upoštevanju vseh ukrepov za varovanje zdravja.« Prva izmena bo 26. junija organizirana za predšolske otroke; zadnja, šesta, pa 15. avgusta za otroke s posebnimi potrebami. Dolinšek letos obljublja še pestrejše in bogatejše dogajanje.