Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Država je napovedala prenovo Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje v Pekrah, poznanega predvsem po zgodovinskih Pekrskih dogodkih med procesom osamosvajanja Slovenije. Tako bodo mariborski in gasilci iz širše regije po dolgoletnem prizadevanju le dobili sodoben poligon za usposabljanje.

V Mariboru ni ustreznega poligona za usposabljanje v nekaterih najzahtevnejših veščinah, zato mariborski gasilci iščejo priložnosti za vaje drugje. O tem, kaj bo prinesla prenova v Pekrah, poveljnik Aleš Ciringer:

"Začeli bomo s stolpom, ki bo omogočal gasilcem izvedbo različnih vaj, povezanih z intervencijami ob reševanju z višin in iz globin. V drugi fazi pa bomo omogočili tudi vajo gašenja notranjih požarov in uporabo dihalnih aparatov in podobnih veščin."

Po zagotovilu, ki so ga prejeli z Ministrstva za obrambo, naj bi se obnova začela letos ali prihodnje leto. Župan Saša Arsenovič:

"Hvala sedanji vladi, da je to modro odločitev sprejela, da bo šla prva faza naprej in da bomo dobili prepotrebno energetsko sanacijo in sanacijo strehe. Zemljišča so bila odkupljena že v času prejšnje vlade in sem vesel, da gremo tukaj naprej."

Gradnja poligona bo stala okoli milijon evrov. Tako bodo mariborski gasilci, ki pri nekaterih vajah zdaj improvizirajo, velikokrat pa morajo obiskati tudi poligon na Igu pri Ljubljani, dobili sodobne vadbene prostore tudi doma.