Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Javni holding Maribor praznuje 3. obletnico ustanovitve. Letos se je s sprejemom novih članov povečal na 9 podjetij. Reorganizacija pa ga čaka tudi v prihodnje.

Mariborski javni holding je mestu doslej prinesel veliko koristi, zaradi optimizacije tudi pri cenah storitev, je prepričan direktor Andrej Rihter:

"Bistveno se cene v lanskem letu niso spreminjale, s tem, da smo postrgali vse notranje resurse. Tudi v zadnjem času, kot ste videli, podražitve niso bile tako enormne, kot drugje."

Kot doslej tudi letos poslujejo pozitivno, predvsem zaradi tržne dejavnosti. Tudi Nigrad, ki je imel v zadnjem času izgubo, izkazuje okoli 100 tisoč evrov presežka. Težave s plačilno nedisciplino občine pa so izzvenele.

Zakaj je mesto zanemarjeno?

Ob tem se mnogi sprašujejo, zakaj je mesto letos še posebej neurejeno in zaraščeno. Direktor ob slabem vremenu opozarja tudi na reorganizacijo služb za urejanje okolja:

"Vse skupaj je prineslo tudi novo organizacijo dela, ki so se je morali sodelavci navaditi. Ampak, ne glede na navedeno, se zavedamo teh kritik in Nigrad v polni meri ureja in bomo v najkrajšem možnem času Maribor, mesto in vse pločnike uredili."

Kaj je prinesel OFEM?

Podjetje Šport Maribor po Olimpijskem festivalu evropske mladine izdaja zahtevke za državno in evropsko sofinanciranje. Poplačalo je tudi posojilo, najeto pri holdingu, pravi Rihter:

"Tisto posojilo, ki je bilo v višini 900 tisoč evrov, je v celoti vrnjeno s strani Športa, tako, kot je bil tudi sporazum sklenjen, od posojila do vračila 7 tednov."

Kako draga bo kurilna sezona?

Energetika Maribor pa se pripravlja na kurilno sezono – dobava plina je do konca prihodnjega leta zagotovljena, a cene še niso določene.

Ob tem se javni holding pripravlja na prihodnost: med načrti sta gradnja sončnih elektrarn in prevzem centralne čistilne naprave prihodnje leto.