Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Mariborski mestni svetniki so kot prvi v Sloveniji soglašali s podelitvijo energetskega vavčerja socialno ogroženim občanom, ki jih ogrožajo podražitve ogrevanja, za kar bo občina iz proračuna namenila 200 tisoč evrov. Kljub temu pa je bil predlog deležen tudi veliko kritik.

Vavčer v višini 15 evrov bo prejel vsakdo, ki bo občinski humanitarni komisiji dokazal, da je socialno ogrožen in da ga je doletela podražitev ogrevanja. Rok za oddajo je konec aprila, postopek pa bo trajal dober mesec. Vodja urada za finance in proračun Mateja Cekič:

"Občan lahko da vlogo ali na Karitas ali na Rdeči križ, Center za socialno delo je že začel pripravljati to obliko vloge."

Pomagal bo tudi center za pomoč na domu. Predlog je bil deležen pohval, pa tudi kritik. Več svetnikov ga je označilo za nepoštenega, ker je občina prejšnji teden že podelila subvencijo vsem odjemalcem občinskega podjetja Energetika, ne glede na socialni položaj. Nekateri bi tako pomoč dobili dvakrat. Opozicijski svetnik Miha Recek:

"Stati bodo morali pred CSD-jem, Rdečim križem ali Karitas, da bodo lahko oddali svojo vlogo. Jaz mislim, da ste s tem, ko ste jim ponudili 15 evrov, Mariborčanke in Mariborčane ponižali."

Župan Saša Arsenovič je odvrnil, da popolne rešitve ni, da pa ne gre za miloščino in dejal, da je 15 evrov na osebo primerljivih s podeljeno subvencijo.

"Govorimo tudi o tem, da ne gre le za 15 evrov na osebo, ampak če jih je več v gospodinjstvu, lahko pride tudi do 60 ali 75 evrov te enkratne denarne pomoči, kjer je mesto samo videlo, da se je situacija nesorazmerno poslabšala."

Stojan Auer pa je uspel s predlogom, naj občina preuči možnost podelitve splošnega gospodinjskega vavčerja.