Foto: Mestna občina Maribor/IRGO Consulting d. o. o.
Foto: Mestna občina Maribor/IRGO Consulting d. o. o.

Mariborska občina po odprtju dolgo pričakovane limbuške obvoznice pozdravlja državne investicije v infrastrukturo, a hkrati opozarja, da so številna prizadevanja še neuresničena. Mariborsko občino je med drugim razžalostilo sporočilo z ministrstva za infrastrukturo glede gradnje cestnega predora, ki bi staro mesto razbremenil tranzitnega prometa, potem ko je že zamrl še zahtevnejši projekt gradnje severne obvoznice.

Mariborski župan Saša Arsenovič je lani s prejšnjim infrastrukturnim ministrom Jernejem Vrtovcem podpisal protokol, ki je zajemal tudi predor pod mestnim jedrom. Zdajšnji državni sekretar na tem ministrstvu Andrej Rajh pa je nedavno dejal:

"Predhodni minister je takrat podpisal izjavo z neznanim rokom, z neznano časovnico, z neznano varianto. V bistvu o tem, razen časopisnih člankov in ene načelne izjave, ni nič dorečenega. Se pa kot Mariborčan zavedam, da manjka ena povezava na tej relaciji vzhod - zahod."

Mariborski podžupan Samo Peter Medved odgovarja, da je bil dogovor podrobnejši. Občina je naročila študijo, ki je potrdila izvedljivost, prizadeva pa si še za sprejetje občinskega prostorskega načrta. Pogovori o prekategorizaciji cest pa so se ustavili, čakajo tudi, da bo država izdelala investicijski dokument in zagotovila proračunska sredstva, navaja Medved:

"Mislim, da je Mestna občina Maribor tukaj skupaj z ministrstvom izkazala obojestranski interes. Seveda smo mi in vsi naši občani računali, da se bodo po tej časovnici projekti izvajali. Zdaj vidimo, da eni se, eni se pa tudi ne."

S tem se podžupan dotakne preostalih točk iz protokola. Limbuško obvoznico so dokončali, prizadevanja za gradnjo zahodne obvoznice tečejo. Čakajo pa na gradnjo cest v Bresternici in Malečniku, podvoz Ledina in obnovo malečniškega mostu. Ostajajo tudi nejasnosti glede mariborskega letališča. Ministrstva bodo povabili na pogovore. K podpori pozivajo tudi poslance in funkcionarje iz Maribora.

"Jaz upam, da je bila ta izjava vzeta malo iz konteksta in da se bodo stvari nadaljevale. V Mestni občini Maribor si ne želimo, da bi izvajanje teh projektov zastalo, ker mislimo, da so za razvoj Maribora in prometne infrastrukture ključni," sklene podžupan Medved.