Mariborski Dom Danice Vogrinec je pred tremi leti odprl prvi medgeneracijski center v Dupleku, sledilo je odprtje center v Račah, od tega poletja pa deluje medgeneracijski center tudi v Rušah. Predvsem v krajih, kjer nimajo doma za starostnike, takšni centri predstavljajo možnost za kakovostno preživljanje časa za starejše, kažejo pa tudi potrebo po več dnevnih centrih, kjer bi bila starejšim na voljo tudi zdravstvena oskrba.

Medgeneracijskega centra v Rušah sicer še ne obiskuje toliko ljudi, kot bi si želeli, kljub temu pa je izjemnega pomena, je prepričana Draga Fabjan, predsednica Društva upokojencev Ruše, ki ima 400 članov.
Z novembrom se v Rušah obeta začetek storitve prostofer za starejše, kar jim bo olajšalo pot do nekoliko odmaknjenega medgeneracijskega centra. In kot pove že ime, ta center ni namenjen le starejšim, ampak vsem generacijam, opozarja vodja centra Melita Šmid.
Tako bo med krompirjevimi počitnicami prve tri dni v Medgeneracijskem centru Ruše organizirano varstvo za otroke. Kar pa se tiče starejših, pa se predvsem v krajih, kjer primanjkuje domskih namestitev za starejše, kaže velika potreba tako po medgeneracijskih, kot tudi dnevnih centrih.

Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan