Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborski mestni svetniki so danes izredno zasedali. Pred začetkom so se seznanili z zaskrbljujočim stanjem v Mariborski livarni Maribor. Potrdili so tudi podražitev obnove Lenta in začetek načrtovanja gradnje igrišča z umetno travo na Nogometnem stadionu Pobrežje. Največ razprave pa so posvetili upravljanju javnega holdinga Maribor.

Mariborska livarna v zadnjem času posluje pozitivno in ima dolgoročna naročila, a ji zaradi dolgov do lastnika, Slovenskega državnega holdinga, grozi insolventnost in izguba več kot 350 delovnih mest.

Po odstopu uprave državni lastnik še ni napovedal imenovanja nove, neuspešno išče strateškega kupca, podjetje pa bi lahko rešil tudi s prestrukturiranjem dolga.

A ustreznih informacij z državne strani ni, pravita predsednik uprave v odstopu Davor Šenija in predsednik sindikata Drago Lešnik.

Šenija: "Podjetje ima pogoje, da preživi, ker ima takšne zaposlene, ker ima takšne kupce in ker ima takšne dobavitelje. Drugo pa je okolje, v katerem živimo."

Lešnik: "Zdaj smo na dobri poti, poslujemo pozitivno, kupci nas čakajo in še bi dobili več naročil, le lastnik mora reči, da mariborska livarna ne gre v stečaj, da mariborska livarna ostane."

Tudi mestni svetniki so Slovenskemu državnemu holdingu in vladi sporočili, da je treba podjetje ohraniti.

Ostro tudi o mariborskem holdingu

Govorili pa so tudi o Javnem holdingu Maribor. Zahtevali so seznanitev s pogodbami s svetovalnim podjetjem A. T. Kearney in končali prakso, po kateri so člani nadzornega sveta in revizijske komisije ob sejninah prejemali še mesečni pavšal. Župan Saša Arsenovič je kritičen, da bo zato vloga nadzornika manj privlačna za kakovostne strokovnjake – eden, imena ne razkriva, naj bi že odstopil:

"Mislim, da je razlog to, da nekdo, ki dela v svojem prostem času in mu tega že itak ne bi bilo treba, da je sedaj predmet razprave v celem mestu, koliko dobi za to pavšala ali ne, se verjetno raje potem umika iz politično tako izpostavljene funkcije, čeprav dela v korporaciji."

Ena izmed pobudnic razprave Lidija Divjak Mirnik z Liste za pravičen razvoj pa težav ne pričakuje:

"Mislim, da čisto nič. Še zmeraj bodo tisti, ki nameravajo biti nadzorniki in imajo to željo, lahko nadzorniki. Ne nazadnje se tudi mandat nadzornikom sedaj izteka in bodo verjetno stekli novi postopki."

Župan pa bi zadevo na novo uredil s spremembo odloka o Javnem holdingu, a podrobnosti še ne razkriva.