Mestna občina Maribor Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Mestna občina Maribor Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Mariborski mestni svetniki so se včeraj sestali na zadnji redni seji pred poletnim premorom. Največ pozornosti so posvetili okolju in športu. Športno so bile obarvane že minute pred sejo.

V Listi Franca Kanglerja in Listi za pravičnost in razvoj so s podporo več opozicijskih svetnikov napovedali sklic izredne seje o načinu izvajanja športnih razpisov in nepravilnosti v finančnem poročilu javnega zavoda Športni objekti Maribor. Primož Juhart, LPR:

"Dva sklepa smo predlagali: da se izvede zunanja revizija teh postopkov in da se potem skliče seja, kjer se predstavijo ugotovitve in predlagajo ukrepi."

Občinsko vodstvo je očitke že večkrat zavrnilo.

Razprava se je razvila tudi pri desetletni strategiji športa, ki želi z razvojem dejavnosti in infrastrukture šport približati vsem. Kritike so letele na načrtovano garažno hišo pod Ljudskim vrtom in stanje nekaterih dotrajanih objektov. Nekateri so želeli večjo vključenost naravnih danosti mesta. Slišati je bilo tudi kritike o ozki javni razpravi, a da je bil slab tudi odziv društev. Župan Saša Arsenovič po sprejetju strategije v prvem branju pravi:

"Ko bomo dobili ves 'input' od vseh vas, bomo seveda napisali strategijo, katere je to samo osnova. Če bo potrebno več časa, bomo septembrsko sejo preskočili in šli na oktobrsko, če bomo videli, da se bo začelo več ljudi vključevati in dajati dobre predloge."

Svetniki pričakujejo širšo javno razpravo in več dopolnitev tudi pred drugim branjem energetsko podnebnega koncepta, ki temelji na energetski obnovi javnih stavb, učinkoviti javni razsvetljavi in obnovljivih virih energije, kjer so med drugim kritizirali načrtovano sežigalnico in pogrešali ukrepe, kot sta izobraževanje in ponovna uporaba materialov.