Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Leto dni mineva od ustanovitve Javnega holdinga Maribor, v katerega so vključeni Snaga, Marprom, Pogrebno podjetje Maribor, Mariborski vodovod, Energetika Maribor in Nigrad. Holding, ki ga je občina ustanovila z namenom, da na področju komunalnih storitev vzpostavijo boljši servis za občane, je po letu dni obstoja že prinesel pozitivne učinke, ocenjujejo na občini in v holdingu.

Podjetja, povezana v holding, poslujejo bolje kot prej, konsolidirali so lastništvo v Nigradu in Pogrebnemu podjetju Maribor, Mariborski vodovod se bo preoblikoval iz delniške družbe v d. o. o., ob tem poteka preoblikovanje Snage v javno podjetje, ki se je z novim vodstvom izkopala iz rdečih številk, je nizal dosežke mariborski župan Saša Arsenovič: »Ključno pri tem je, da je konec razprodaje družinskega premoženja. Pomeni, da smo na nek način smo postavili temelje, da smo komunalo konsolidirali in jo dali v službo meščanom mesta in tudi regije.« Direktorica holdinga Lidija Pliberšek pa je ob uspešni prezaposlitvi dela zaposlenih iz podjetij na skupne strokovne službe holdinga in vzpostavljanju učinkovitejših storitev za občane izpostavila tudi, da se prvi finančni učinki holdinga zaznavajo v sinergijah nabave oz. naročilih. Ocenjuje, da bodo ti prihranki znašali v dveh letih okoli 570 tisoč evrov. Župan in direktorica sta ob tem zagotovila, da navkljub podražitvi surovin zaradi pozitivnih učinkov delovanja holdinga cene komunalnih storitev v Mariboru ne bodo višje. »Navkljub višanju cen stvari, na katere nimamo vpliva, se trudimo obdržati sedanje cene položnic,« je dejala Pliberškova, Arsenovič pa je pridal, da so zaradi holdinga cene položnic posredno pocenili, saj da bi te že morale biti dražje.

Občina namerava v holding vključiti še Mestne nepremičnine, ki ob upravljanju nekaterih parkirišč v kratkem nameravajo prevzeti še upravljanje tržnic in novo nastajajoče podjetje Šport Maribor, ki bo nadomestilo zavod Športni objekti Maribor, ki se je v zadnjih letih soočal s finančnimi težavami.