Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj se je danes mudil na Ptuju. Ob obisku tamkajšnjega Zavoda za zaposlovanje je ugotovil, da se je brezposelnost med epidemijo višala hitreje od državnega povprečja, a da se zdaj tudi hitreje znižuje, predvsem zaradi dinamike zaposlovanja v Avstriji in dobrega dela delavcev zavoda. Seznanil se je tudi z reševanjem prostorske stiske Društva za pomoč osebam z motnjo v duševnem razvoju Sožitje, obisk pa nadaljeval v Domu upokojencev Ptuj.

Janez Cigler Kralj je pohvalil delo Doma upokojencev Ptuj, kjer med epidemijo ni bilo okuženih. Izrazil je tudi naklonjenost skupnemu projektu doma in Društva
Sožitje za dograditev kuhinje in pralnice ter večgeneracijskega centra, za kar se mu je zahvalila tudi direktorica doma upokojencev Jožica Šemnički. Pojasnila je, da je projekt v fazi idejne zasnove in investicijskega plana, naslednji korak pa bo pridobivanje gradbenega dovoljenja.

Sogovornika sta se odzvala tudi na načrtovano državno pomoč v višini 31 milijonov evrov, ki bo vključena v četrti protikoronski paket. S tem želijo domovom za starejše in drugim varstvenim institucijam pomagati pri kadrovski stiski zaradi zdravstvenih in socialnovarstvenih normativov.

Po besedah direktorice doma normativi ostajajo enaki, tudi ni jasno, ali domovi kaj dobijo.
Minister Cigler Kralj pa je pojasnil, da gre za začasen ukrep, dolgoročnega pa bodo zapisali v novo zakonodajo o dolgotrajni oskrbi.

Direktorica Doma upokojencev Ptuj je ob tem dodala, da je dom pripravljen na morebitni drugi val epidemije. Opreme imajo dovolj, prostori so ustrezni, glavni cilj pa bo preprečiti vnos virusa.