Foto: Oglasno sporočilo/Nina Jeza
Foto: Oglasno sporočilo/Nina Jeza

V Mariboru se je včeraj začel 5. umetnostni sejem MUS 2019, kjer različna likovna dela predstavljalo več kot 60 umetnikov iz Maribora in drugih koncev Slovenije. Prodajno razstavni umetnosti sejem, ki ponuja tudi več strokovnih in izobraževalnih dogodkov, bo v prostorih Salzburškega dvorca v Vetrinjski ulici 16, odrt vsak dan med 10.00 in 20.00 uro do nedelje.

Mariborski umetnostni sejem ponuja slike, grafike, printe, fotografije, lesoreze in manjše skulpture umetnikov različnih generacij iz Maribora in okolice, iz Ljubljane, Murske Sobote in s Primorske. Povezati umetnike in galeriste, predstaviti umetniška dela ljubiteljem, kupcem in zbiralcem umetnosti je glavni namen štiri - dnevnega dogajanja. »Postavljamo temelje slovenskega umetnostnega sejma, saj smo prepričani, da potrebujemo sodoben sejem vizualni sejem, kjer ne gre le za prodajo, temveč za promocijo slovenske sodobne umetnosti, za predstavitev umetnikov in njihovih del galeristom in ljubiteljem umetnosti, kupcem«, pravi vodja mariborskega umetnostnega sejma Nina Jeza.

Za mlajše umetnike je umetnosti sejem redka priložnosti, da lahko svoja dela brezplačno predstavijo galeristom. Na sejmu tokrat sodeluje osem galeristov iz Maribora, Ljubljane, Bleda in Murske Sobote. Sodelujejo tudi redki slovenski cenilci umetnosti. Sejem je tako priložnost za prodajo oz. nakup umetniških del, ponuja pa strokovne pogovore, med drugim o postavljanju kriterijev o kakovosti in cenah umetnin.