Foto: Radio Maribor/Zavod za kulturo Slovenska Bistrica
Foto: Radio Maribor/Zavod za kulturo Slovenska Bistrica

V požaru, ki je minuli četrtek zvečer zajel Dom na Osankarici, je gostinski in nastanitveni del objekta popolnoma pogorel, gasilcem je uspelo rešiti le prizidek, v katerem je muzej, a bodo muzejsko zbirko umaknili in postavili novo.

V prizidku Doma na Osankarici, ki ga je gasilcem uspelo rešiti, domuje Muzej Pohorskega bataljona, ki ga upravlja Zavod za kulturo Slovenska Bistrica, v njem pa je Muzej narodne osvoboditve iz Maribora uredil muzejsko zbirko »Partizansko Pohorje«. Direktorica Dr. Aleksandra Berberih-Slana: "Čeprav so se gasilci zelo potrudili in ohranili prizidek, v katerem je muzej, je voda vseeno vdrla v prostore, zato je bilo treba muzealije odpeljati na varno, trenutno so shranjene pri nas, v Muzeju narodne osvoboditve."

Ta teden se bo srečala z direktorico bistriškega Zavoda za kulturo, saj predlaga, da bi muzejsko zbirko postavili na novo. Pri tem jim je pomoč ponudil tudi celjski Muzej novejše zgodovine.

Gostinski in nastanitveni del doma je v požaru povsem pogorel, kriminalisti vzrok za požar še preiskujejo, najverjetneje ga je povzročil dotrajan dimnik, izključili pa so tujo krivdo, so potrdili na Policijski upravi Maribor. Najemniku doma, ki je po požaru ostal brez vsega, pa je občina Slovenska Bistrica ponudila pomoč oziroma neprofitno stanovanje.