Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar

Muzej najstarejše trte na svetu na mariborskem Lentu bodo odprli v času martinovega. Ali se bo to zgodilo prav 11. novembra, je odvisno od poteka in zaključka obnove Vojašniške ulice, saj je s tem povezan dostop do obnovljene zgradbe. Muzej bo upravljal Pokrajinski muzej Maribor, pri tem pa bodo sodelovali s tukajšnjim Zavodom za turizem.

V Muzeju najstarejše trte na svetu si bodo obiskovalci lahko ogledali, kako je vinogradništvo skozi čas zaznamovalo razvoj Maribora. V središču bo najstarejša trta na svetu, pravi mariborska podžupanja Alenka Iskra.

Tudi po obnovi težave z vlago

Obnova muzejske stavbe, končana že v začetku leta, je stala okoli 530 tisoč evrov. 80 odstotkov denarja je bilo evropskega, 20 odstotkov pa je zagotovila občina. Kot je znano, so odprtje muzeja prestavili zaradi epidemije in nekaterih dodatnih del. Čeprav je stavba majhna, je bila namreč obnova zahtevna, pravi podžupanja. Upoštevati so morali smernice Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Objekt je včasih služil kot ledenica – shramba za led, kar še zdaj povzroča nekaj preglavic, pravi Alenka Iskra: »Malce se spopadamo z vlago, ki je prisotna v objektu. Glede na postopke sanacije je nismo mogli popolnoma izključiti.«

Ob ogledu muzejskih vsebin bo mogoča tudi degustacija vin, sicer pa vstop ne bo brezplačen. Vse podrobnosti bodo razkrili pred odprtjem.