Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Na širšem ptujskem območju, kjer vodovodno omrežje upravlja Komunala Ptuj, letno sanirajo več kot 500 lomov dotrajanih vodovodnih cevi. Velik del 1100 kilometrskega omrežja je namreč starejši od 50 let in povzroča iz leta v leto večje težave. Za primerjavo; Mariborski vodovod na 1800 kilometrih vodov letno odpravi približno 250 lomov. Kljub temu pa se občine, lastnice omrežja, ne morejo dogovoriti o naložbi v celovito obnovo.

Idejna zasnova rekonstrukcije vodovodnega omrežja je pripravljena, zdaj bi se morali lotiti projektne dokumentacije, ki bi bila podlaga za pridobitev različnih evropskih in državnih sredstev. A se zatika, saj so nekatere občine prepričane, da je milijon evrov za projektno dokumentacijo preveč. Prav tako pa ni soglasja o načinu sofinanciranja. Projekt celovite obnove vodovoda je sicer ocenjen na približno 50 milijonov evrov. Nesoglasja pa so tudi pri elaboratih o oskrbi s pitno vodo. To pa pomeni, da se oddaljujejo od enotnega sistema omrežnine, kot je bil v veljavi do zdaj.

Ptujska komunala je bila v zadnjem času večkrat obtožena netransparentnega poslovanja, kar pa v družbi v lasti občin v celoti zanikajo. Pravijo, da delujejo v skladu z zakonodajo in predpisano ureditvijo. Ob tem pa v družbi dodajajo, da so bila prav vsa revizijska poročila preteklih let brez pripomb.