Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Poročali smo že, da je mariborski župan potrdil, da je občina pridobila 1,1 milijona evrov državnega denarja za gradnjo nove telovadnice na Osnovni šoli Franceta Prešerna; odločitev o izvajalcu del, razpis se je iztekel 9. septembra, pa naj bi sprejeli kmalu. Na največji mariborski osnovni šoli s 715-imi učenci smo preverili, kaj obsega največja šolska investicija in kako bo potekal pouk športa v času gradnje.

Ker postopek izbire izvajalca še ni končan, vrednost naložbe ostaja skrivnost, izbrani gradbenik pa naj bi dela začel takoj po podpisu pogodbe. »Telovadnica bo stala na približno istem mestu kot dosedanja. V bistvu za šolo, če jo gledaš z Žolgarjeve ulice s sprednje strani. Prva stvar je rušitev stare telovadnice in priprava vseh dovoznih poti in deponije za material«, je pojasnil ravnatelj šole Damjan Pihler. Gradnjo telovadnice naj bi končali avgusta leta 2023, a nujno potrebni prostor za telesno vadbo ne bodo edina pridobitev: »Dobimo še nove garderobe in pa zunanjost bo urejena drugače. Ker tudi to asfaltno igrišče je že malo dotrajano«.

Ob ugodnih vremenskih razmerah bodo večina časa telovadili na prostem

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V vmesnem času bodo učenci uporabljali telovadnico nekdanje šole Borisa Kidriča, večino ur pa bodo telovadili na prostem. »V največji možni meri bomo izkoristili prostor med obema šolama oziroma naš atrij. Za ta namen smo že nabavili premične koše, mreže, loparje in drugo športno opremo. Nekaj športa pa bomo izvedli tudi v učilnicah«, še dodaja Pihler. Za pouk športa bodo preuredili eno od večjih učilnic; če bodo po prvem polletju ugotovili, da rešitve niso izvedljive, bodo po besedah ravnatelja – po predhodnem dogovoru – začasno gostovali v dvorani Tabor.