Foto: Radio Maribor/Modra Delavnica
Foto: Radio Maribor/Modra Delavnica

Izkušnje na trgu dela kažejo, da je iskano naravoslovno in tehnično znanje. V tej smeri že več let delujejo sodelavci Modre delavnice iz Frama, ki je nedavno prejela nagrado System 2020 STEAM. Dobijo jo organizacije, ki poučujejo znanost zunaj šolskih učilnic. Modra delavnica je v zadnjem letu v 130-ih delavnicah dosegla več kot 800 otrok, ki se učijo veščin robotike, tehnike, matematike, naravoslovja, oblikovanja gline, šivanja in kuhanja.

Nagrada bo sodelavcem Modre delavnice omogočila udeležbo na konferenci na Danskem, kjer bodo nadgradili znanje o poučevanju znanosti, tehnologije, umetnosti in matematike zunaj učilnic. Učence in dijake spodbujajo pri učenju s praktičnim delom, načrtovanjem, oblikovanjem in reševanjem problemov. Vodja Modre delavnice Danilo Kozoderc: "Imamo redne tedenske dejavnosti, robotiko za mlajše in starejše otroke, lesarsko ustvarjalnico, naravoslovno delavnico, uveljavlja se tudi naša sobotna delavnica Znanost v soboto." Z dejavnostmi želijo mlade navdušiti za tehniko in naravoslovje, pravo Kozoderc: " In to v tem lokalnem okolju, vaškem, kjer je manj možnosti kot v mestu."

Modra delavnica se financira s prispevkom staršev in šol, na katerih izvajajo dejavnosti, za razvoj pa bi potrebovali dodatna sredstva. Pravkar se izteka evropsko financiranje, zato se odločajo za akcijo skupnostnega financiranja na platformi Adrifund: "Predvsem želimo sofinancirati izvedbo programa robotika in umetna inteligenca v šolah, radi bi v šole pripeljali celovit tehnični dan za otroke od prvega do devetega razreda," še pove Danilo Kozoderc, ki Modro delavnico vodi z Darkom Zakelškom. Oba sta po stroki tehnika in naravoslovca, redno ali občasno pa jima pomagajo študentje matematike, tehnike in računalništva ter različnih naravoslovnih vezav.