V Mariboru se danes začenja 6. festival Mladi Maribor. Pod geslom Najdi me! spodbuja mlade, da obiščejo aktivnosti, ki jih ponujajo mariborske mladinske organizacije in se vanje tudi vključijo.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik


Festival Mladi Maribor bo potekal do sredine oktobra, v tem času pa se bo zvrstilo več kot 20 brezplačnih dogodkov. Koordinator festivala Marko Lük: »Ponujali bomo vse - od športa do predstavitev mladinskih centrov, izobraževanja v obliki delavnic, okroglih miz, lahko se izobražujejo celo v cirkuških dejavnostih, imamo gledališke predstave in podobno.«

Poskrbljeno bo tudi za mlade družine. Organizirajo tudi predavanja, ponujajo ugodnosti za popotnike, predstavili pa bodo tudi projekte, ki so bili izbrani v okviru participativnega proračuna za mlade. »Torej gre za projekt, ki vzpodbuja mlade k aktivnosti, ne samo da se projektov udeležujejo, ampak jih tudi soustvarjajo. Namen je, da mladi pripravijo projekte, jih prijavijo na spletni platformi, ki smo jo oblikovali, nato pa Mariborčani glasujejo, kateri izmed njih se bo izvedel,« še pravi Marko Lük.

Predstavili bodo še projekt EYE Net, ki ga je podprla pobuda Evropa za državljane.
»Mladi v Mariboru bodo sodelovali tako, da s kolegi iz petih držav - Srbije, Hrvaške, Madžarske, Italije in Slovenije - pripravijo gledališko predstavo in diskusije na teme: evroskepticizem, solidarnost, kriza beguncev, pravice žensk in antifašistična tradicija.«

V Salezijanskem mladinskem centru Maribor bo danes turnir v Bubble nogometu, jutri bo na Preradovičevi 1 dan odprtih vrat na MC Postaji z glasbeno delavnico, v Vetrinjskem dvoru pa bo pogovor z vloggerjem Cirilom Komotarjem.