Arhitekturna zastnova. Foto: Arhiv avtorja/MF arhitektura.Miha Fujs s.p.
Arhitekturna zastnova. Foto: Arhiv avtorja/MF arhitektura.Miha Fujs s.p.

Skupina stanovalcev mariborske Lavričeve ulice 1 in 14 nasprotuje načrtovani gradnji večnadstropnega stanovanjsko-poslovnega kompleksa med omenjeno ulico in sprehajalno potjo ob Dravi. Kot je znano, so mestni svetniki spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta na majski seji – ob več pripombah – potrdili v prvem branju, okoljski odbor pa je pred drugim branjem zahteval še stališče omenjene civilne pobude.

Novogradnja, ki bi nadomestila enonadstropno poslopje nekdanjega Gradisa, bi bi bila do šestnadstropna, stopničaste oblike in bi kompleksno vplivala na življenje okoliških prebivalcev, pravi predstavnik civilne pobude Andrej Hozjan:

"Na tem prostoru so trenutno bloki z okoli 500 stanovanji. Seveda nimam zdaj ne časa ne volje naštevati vseh možnih kompleksnih vplivov, ki bi prišli z novogradnjo, dovolj pa je podatek, da smo Mestni občini Maribor v javni razpravi, ki ta trenutek še vedno traja, poslali naše pripombe na devet in pol gosto tipkanih straneh."

Stanovalce skrbi poslabšanje že zdaj neugodne prometne situacije, povečanje nemira zaradi predvidene poslovne in gostinske dejavnosti, zastiranje pogleda z obstoječih stanovanj in posegov v naravo v bližini reke. Stanovalci predlagajo sprejetje takšnega prostorskega načrta, ki bi gradnjo onemogočil, pravi Hozjan:

"Če bi že karkoli tukaj naj zazidljivega nastalo, potem dajmo rajši razmišljati o tisti kategoriji prebivalstva tule v mestu, posebej tu na levem bregu, ki pa je najbolj prikrajšana za nek standard mestnega življenja, to pa so recimo otroci. Kolikor vem, je na celotnem levem bregu mesta samo eno večje otroško igrišče, in sicer na zgornjem robu mestnega parka."

Sogovornik dodaja, da so pomisleke posredovali tudi svetu Mestne četrti Koroška vrata, ki je sklenil, da investicije ne bo oteževal, če urbanistične, arhitekturne in infrastrukturne rešitve ne bodo bistveno vplivale na kakovost bivanja.

Odziv občine še čakamo.