Foto: Narodni dom Maribor
Foto: Narodni dom Maribor

Potem ko so včeraj bralcem že odprle vrata knjižnice, danes ob upoštevanju ukrepov obiskovalce sprejemajo tudi slovenski muzeji, galerije in druga razstavišča. Narodni dom Maribor z živimi nastopi glasbenikov na ulicah mesta protestira proti več mesečnemu zaprtju dvoran. "Pet pred dvanajsto je", opozarjajo, sicer bo slovenska umetnost zamrla«.

Po letu dni je delovanje knjižic, ki v skrbi za zdravje zaposlenih in svojih bralcev, upoštevajo vse zahtevane ukrepe, utečeno, zato ob ponovnem odprtju ni bilo težav. "Naši bralci so sprememb vajeni, res pa je, se v knjižnici ne zadržujejo več toliko časa kot pred epidemijo, vsi pa pogrešamo tudi druge dogodke v knjižnici in druženje," pove direktorica osrednje knjižnice v Slovenski Bistrici Patricija Breznikar.

Tudi v muzejih, kjer so večino dogodkov že pred meseci preselili na splet, po letu dni življenja z epidemijo mirno nadaljujejo svoje delo. "Obiskovalci se že najavljajo, želijo znova obiskati muzej in mi smo zelo zelo veseli, da jih znova lahko sprejmemo," pojasnjuje predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana.

Z željo, da bi se obiskovalci znova vrnili, v mariborskih razstaviščih ob ponovnem odprtju, so zanje pripravili nove razstave. V Kibeli je tako mogoče videti video instalacijo o nujnosti varovanja gozdov Sub persona 2 Eve Pavlič Seifert in Aljaža Celarca iz Dolenjske. V razstavišču artKit je na ogled igrano dokumentarni GPS video "Nekaj panoram za eno fenomenologijo iracionalnega" Zorana Todorovića. Razstavo slik in risb z naslovom 'Zemlja ni človekova last, človek je last zemlje' pripravlja v Studiu Umetnostne galerije mariborski slikar in grafik Stojan Grauf.

Kulturno prireditveni center Narodni dom Maribor pa je kot svojstven protest proti večmesečnemu zaprtju koncertnih dvoran včeraj malo pred poldnevom na balkonih stavb v središču mesta organiziral žive nastope glasbenikov in jih naslovili »Pet pred dvanajsto je«. Boris Črnčič pravi: "Želeli smo opozoriti, da je skrajni čas, da se dvorane znova odprejo za občinstvo, da lahko ljudje kulturo spremljajo v živo, kajti vsi smo že naveličani spletne kulture. Naš glasbeni protest je tudi simbolični uvod v Festival Lent, za katerega še danes ne vemo kdaj bo in v kakšni obliki."

S podobnimi nastopi glasbenikov, včerajšnji so bili med naključnimi obiskovalci mesta zelo dobro sprejeti, bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh, saj je za kulturo, ki je namenjena obiskovalcem, treba boriti, še sporočajo iz mariborskega Narodnega doma.