Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru razpisuje natečaj z naslovom Zakaj. Od osnovnošolcev in srednješolcev želijo pridobiti posnetke oziroma kratke video vsebine s področij znanosti, tehnologije, inženirstva in informatike.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

Osrednja tema kratkih, javno objavljenih video prispevkov, ki jih pričakujejo na fakulteti, naj bodo sodobne tehnologije in razumevanje pomena njihovega delovanja. Dekan FERIja prof. dr. Gorazd Štumberger: "Ker so učenci temu premalo izpostavljeni, jih poskusimo vzpodbuditi k razmišljanju, kako neka stvar deluje. Člani naše fakultete bodo skušali ugotoviti, zakaj je temu tako."

Scenarij in žanr posnetkov je odprtega tipa. Zaželeno je, da se prikaže čim bolj konkreten problem, ob katerem se pojavi vprašanje Zakaj.

"Natečaj je za kratke video prispevke, ki jih bomo potem tudi objavili. Odvisno je od njihove zanimivosti. Hkrati so predvidene tudi nagrade za šole, mentorje in tudi dijake."

Natečaj bo odprt do 31. oktobra. Organizator si ob tem pridržuje pravico, da vsebine, ki prikazujejo nasilje, orožje, drogo ali so kako drugače neprimerne, ne objavi in sodelujočega izloči iz natečaja.

"Gre se nam za celotno področje tehnike, za družbo 5.0 pa potrebujemo še veliko več. Pred nas prihajajo problemi, povezani z zeleno transformacijo, oskrbo energije iz obnovljivih virov, zagotavljanje podnebnih zavez, vsega tega pa ne bo mogoče izvesti brez digitalizacije in obdelovanja velikih količin podatkov," še dodaja Gorazd Štumberger.