Nekdanja tovarna sladkorja v Ormožu naj bi do konca leta spet pristala v slovenskih rokah (na fotografiji sladkorna pesa, fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Nekdanja tovarna sladkorja v Ormožu naj bi do konca leta spet pristala v slovenskih rokah (na fotografiji sladkorna pesa, fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Nekdanja tovarna sladkorja v Ormožu naj bi do konca leta spet pristala v slovenskih rokah. Kupoprodajni postopek je v teku in naj bi bil končan do konca leta. Tega so veseli pridelovalci sladkorne pese, pa tudi Ministrstvo za kmetijstvo, ki si tam želi vnovič vzpostaviti živilsko-predelovalno industrijo.

Z novim lastnikom nekdanje Tovarne sladkorja v Ormožu so stik pridelovalci sladkorne pese že vzpostavili, pravi prvi mož Združenja pridelovalcev sladkorne pese in zadruge Kooperativa Kristal iz Ormoža Miroslav Kosi: "Pogovori s tem kupcem so vzpostavljeni, tako da on ne potrebuje vseh površin za svoje namere in upam, da bomo našli rešitev."

Da je kupec slovensko podjetje, potrjuje tudi likvidacijski upravitelj nekdanje Tovarne sladkorja Jurij Dogša: "Gre za slovenskega kupca, postopek prodaje je v teku, tečejo še plačilni roki, plačana je ara in delno kupnina, ko bo to plačano, bo prešlo v novo lastništvo."

Kupoprodajni postopek naj bi bil končan do konca leta. Pojavili so se že tudi prvi investitorji, je potrdila ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. "Osebno si samo želim, da bi se na tej infrastrukturno dobro urejeni lokaciji zgodile neke gospodarske dejavnosti, ki bi ustvarjale dodano vrednost," dodaja upravitelj Jurij Dogša. Tudi kmetijsko ministrstvo podpira vizijo o vnovični vzpostavitvi živilsko-predelovalne industrije v Ormožu, pravi ministrica Pivčeva: "Je naša želja za prihodnje, da se tukaj vendar vzpostavi živilska-predelovalna industrija, razmišljali smo tudi o distribucijskem centru."

Ali bo prihodnost nekdanje sladkorne tovarne v Ormožu res bolj svetla in sladka, pa bo pokazal čas.