Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Danes se na slovenskih cestah uradno začenja zimska sezona. V tem času je za vozila obvezna uporaba zimske opreme, enote zimske službe pa bodo v stalni pripravljenosti. Mariborska občina bo za te ukrepe namenila dva milijona evrov.

Komunalno podjetje Nigrad, ki skrbi za zimsko službo v Mariboru, je že opravilo pregled plužnih enot in izvedlo t. i. suho vajo. Pripravili so tudi zalogo skoraj 1500 ton soli in 600 kubičnih metrov posipnega peska, na voljo pa je 80 tehničnih vozil, ki jih zagotavljajo Nigrad in njegovi kooperanti, pravi vodja zimske službe Jože Planinc.

Občani, ki želijo pred poledico zavarovati zasebna zemljišča, bodo lahko čez nekaj dni v prostorih mestnih četrti in krajevnih skupnosti brezplačno prevzeli po 20 kilogramov soli. Pristojni prosijo, naj vozniki parkirajo le na predpisanih parkirnih prosto

rih, v ozkih ulicah pa le na eni strani cestišča, da ne bi ovirali plugov. Lastniki in upravniki zgradb so dolžni odstranjevati ledene sveče, ki bi lahko padale na javne površine in ogrožale mimoidoče. Pri tem lahko za brezplačno pomoč zaprosijo gasilce.

Na zimo se morajo pripraviti tudi vozniki. Policisti jih pozivajo, naj način vožnje prilagodijo razmeram, z današnjim dnem pa – kot rečeno - stopa v veljavo obvezna uporaba zimske opreme.